Държавата и община Гоце Делчев заедно ще съхраняват ценен архив

Институтът по история на българската емиграция в Северна Америка, който е в град Гоце Делчев, ще се стопанисва съвместно от общината и държавата. В момента текат последните разговори по уточняване на детайлите как ще се управлява най-правилно имотът. Това разкри Тодор Гаджев, син на основателя на института – д-р Иван Гаджев, който почина на 20 май 2017 г. в Детройт, САЩ.

„Най-важното е, че нещата вървят към финализиране и към окончателното решаване на този казус. Остават още няколко срещи между представители на община Гоце Делчев и на Министерството на културата. Вярвам, че до края на годината всичко ще приключи и ще мога да предам архива на баща ми”, каза Тодор Гаджев.

Държавата ще закупи имота на Гаджеви в Гоце Делчев – подземните помещения, втория и третия етаж. „Изричното ни желание, но най-вече това на покойния ми баща, е този институт да остане в родното му място в Гоце Делчев. Тук трябва да функционира институтът, за да може посетителите да видят библиотеката, богатия архив и музейната експозиция”, твърди Тодор Гаджев.

Много от документите в института не са познати на българските историци. Тези книжа хвърлят нова светлина върху редица исторически събития, много от които са свързани с ВМРО.

Д-р Иван Гаджев преминава нелегално строго охраняваната българо-гръцка граница на 3 юли 1968 г., за да потърси политическо убежище в САЩ. Установява се в град Детройт. Дипломира се като първия български ветеринарен лекар в Северна Америка.

Бил е активен член на българската емигрантска колония в Северна Америка, секретар на ЦК на Македонската патриотична организация (МПО) за Северна Америка, Австралия и Европа, председател на МПО „Татковина“ – Детройт, и сътрудник на Български национален фронт (БНФ) на д-р Иван Дочев.

През 1976 г. създава и ръководи Македоно-български научен институт „Св. Климент Охридски“ в Детройт. След признаването на Република Македония от България на 16 януари 1992 г. институтът се преименува и разраства като Институт по история на българската емиграция в Северна Америка „Илия Тодоров Гаджев“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене