Кметовете на Лещен и Ковачевица с най – малките заплати! Дадоха „задна“ да се откажат от тях както бяха заявили!

230 000 лв. задели Гърмен от бюджета си, за да направи тази година детските градини в общината безплатни за всички деца. С парите ще се покриват таксите за храна на малчуганите, които са по 2 лв. на ден. Сумата бе гласувана заедно с бюджета на общината за тази година въпреки протестите на крехката опозиция в местния парламент, че липсва икономическа разбивка колко деца са записани в 6-те градини и каква е посещаемостта им.

На миналата сесия със същия довод съветниците гласуваха „против” предложението на колегите си от ДПС всички вкупом да се откажат от получават месечно възнаграждение и със спестените пари да се покрият таксите. Офертата на Движението бе окачествена от останалите местни избраници като популизъм и опит с парите на всички съветници да изпълнят едно от предизборните си обещания. Това не отказа кмета на Гърмен Феим Иса и той въпреки всичко го направи с парите на общината, като дори обяви, че се отказва от представителните си разходи в размер на 10 000 лв. и си намалява заплатата от 2420 лв. на 2000 лв., за да покрие част от тази сума.

Останалите кметове в общината обаче не само няма да се лишат доброволно от част от заплатата си, но и ще получават по-високи трудови възнаграждения. Те се въвеждат заради определения миналата година нов максимален размер на основната месечна заплата на кметските наместници, които вече имат право да получават до 80% от средната месечна заплата на селските кметове. Самите селски кметове също са с индексация на заплатите, в зависимост от броя на населението в съответното село. Затова с най-висока заплата ще бъде кметът на Рибново, което е най-голямото гърменско село и в него живеят с 1000 души повече дори от общинския център. Мустафа Иса ще се разписва срещу 1246 лв. заплата. Следват колежките му в с. Огняново – Димитрия Гюрова с 1192 лв., с. Дебрен – Тюркиян Ходжова с 1186 лв., и с. Дъбница – Синем Бекирова, която ще получава 1150 лв.

Кметовете мъже, които успяха да оглавят по-малките села в общината, логично ще са с по-ниско заплащане от дамите. Ибрахим Пингов на с. Горно Дряново и Фикрет Байрямов на с. Осиково ще са със заплата 1016 лв., а Ерхан Шериф на с. Долно Дряново и Сейхан Ахмедов на с. Хвостяне ще вземат по 1089 лв. Кметските наместници са по-унифицирани като месечно възнаграждение. Управниците на Марчево /Розен Марчев/, Балдево /Илиана Гюрнева/, Скребатно /Искра Авдикова/, Ореше /Ракип Камбуров/ и Крушево /Сабри Белянски/ ще работят за по 847 лв., а с най-ниска заплата от 726 лв. ще са кметските наместници на Лещен – Исуф Мутишев, и Ковачевица – Кирил Жуглев. Интиресното е че двамата бяха дали заявка да се откажат от заплатите си, особено Жуглев който покрай кметуването си разви бизнеса си в Ковачевица, на заседанието обаче даде заден.  Всички обаче ще получават и допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит в размер на 0,6% за всяка прослужена година.

От бюджета на общината става ясно, че Гърмен вероятно е единствената в региона, която започва 2020 г. доста стабилно финансово, без просрочени задължения и без общински дълг, заслугата за което е изцяло на бившата кметица Минка Капитанова. Бюджетът за тази година е с близо 2 млн. повече, отколкото през 2019 г. – разчетен е за 18 547 587 лв. От данъци общината се надява да събере със 120 000 лв. повече – планирани са 731 299 лв. данъчни приходи, а очакваните суми от наеми и продажби са 1 425 000 лв. Завишена е и целевата субсидия за капиталови разходи до 569 600 лв., та дори и средствата за снегопочистване, които тази година ще са 144 000 лв. Общината се очертава достатъчно стабилна, за да планира подпомагане със 100 лв. на 140 погребения на социално слаби, 40 000 лв. са заделени за помощи на крайно нуждаещите се и по 15 000 лв. за селските събори. Пари ще има и за командировъчни на кмета и председателя на ОбС Денис Шенгов. Докато Ф. Иса ще разполага с по 1000 лв. за пътувания в страната и чужбина, за председателя си Шенгов съветниците прецениха, че ще му трябват повече, за да представя добрия опит на местния парламент зад граница, и му отпуснаха 2800 лв. задгранични.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене