Червеното вино и черният чай борят деменцията

Портокалите и броколите също помагат срещу болестта

Пиенето на черен чай или червено вино може да намали риска от развиване на алцхаймер. Това показва проучване, което е продължило близо 12 години и е изследвало повече от 900 души. Опитът бил направен в университета Rush в Чикаго, а участниците е трябвало да споделят своя хранителен режим.

Резултатите показали, че тези, които приемали повече флавоноиди са изложени на по-малък риск от развитие на алцхаймер. Флавоноидите са широко познати като антиоксиданти. Според учените, достатъчното количество от тях се съдържа в една чаша черен чай.

чай -

Снимка: iStock

Олиото, крушите, портокалите и броколите също са сред храните, които могат да ви усилят паметта.

Д-р Томас Холанд, който е ръководител на изследването, твърди, че резултатите все още не са категорични, но са обещаващи. Според него, хората не трябва рязко да променят диетата си, но е хубаво да включат плодовете, зеленчуците и чая.

плодове и

Диетите, в които са включени храни, богати на изорамнетин, понижават риска с 38%. Този флавоноид се съдържа в крушите, доматения сок, зехтина и червеното вино. Мирицетинът, от своя страна, се намира в чая, зелето, портокалите и доматите.

Проучването на д-р Холанд и екипът му е изследвало над 900 души на средна възраст от 81 години. Те е трябвало да попълнят въпросник, в който да споделят за хранителните си навици и колко често консумират една и съща храна.

вино -

Снимка: iStock

Тяхното състояние е било проследявано в период от 6 до 12 години. Всяка година участниците са минавали прегледи, за да се види дали са развили алцхаймер. Само 220 са били диагностицирани с болестта.

Тези, които са консумирали приблизително една чаша черен чай на ден, имат 48% по-малко риск от развитие на деменция.

Д-р Холанд твърди, че откритията на екипа му могат да помогнат в борбата с алцхаймер.

Автор на статията:
Дарена Найденова

tialoto.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене