Бранимир Митов, Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ – Благоевград: За 10 години театърът е организирал голям брой събития в редица общини в областта

За 10 години Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ е организирал голям брой събития в редица общини в област Благоевград. Това каза на пресконференция директорът на театъра Бранимир Митов, съобщава „Фокус“.

Митов уточни, че само за 2019 година от театъра са участвали в над 600 прояви, които са били насочени, както към децата в детските градини, така също и към възрастните. „Всички представления ги слагам под един общ знаменател, защото правим такива за детски градини, за ученици 1 – 4 клас, за ученици от 5 до 12 клас и за възрастни. Освен това имаме представления, които се правят от детската театрална школа „Ер малък“, която тази година навършва 9 години от своето създаване. Отделно участваме в най-различни фестивали, както и в събития, които не са толкова свързани с театъра“, отбеляза още Митов.

Директорът на театъра уточни, че когато имат детски представления, то на ден изиграват по 4 или 5, отделно вечерта играят и за възрастните. „Когато отидем на турне сутринта играем за децата в детските градини, на обед за учениците от по-малките класове, следобед за горните класове, а вечерта за родителите, така че на ден ни се събират по няколко представления“, допълни той.

Бранимир Митов коментира, че заглавията, на които залагат са най-различни като за по-възрастната аудитория те са предимно класически, сред които „Предложение“ и „Мечка“, „Министър за един ден“, „Печелившият билет“, „Ромео и Жулиета“, „Поличба“, „Двубой“ и други. „Избираме текстове, които са близки до публиката, но също така са направени интересно, динамично, за да може да им бъде интересно на хората. Но винаги държим на класиката. При нас нещата стоят така, че когато правим нещо, то първо трябва да изберем класически текст, след което представлението да не е много драматично, тоест така да го представим, че да може да го играем повече пъти. За нас ако не изиграем едно представление 50 – 60 пъти, то това означава, че нищо не сме направили“, посочи той.

Директорът на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ отбеляза, че едно от най-важните театрални събития в Благоевград, а именно „Талантино“, ще го има и тази година като той, с помощта на спонсори, ще го финансира. Фестивалът ще се проведе през месец юни и ще бъде направен заради децата на Благоевград, които вече 7 години активно участват в неговото организиране. Митов уточни, че е имал предложения и от други общини, които са искали да бъдат домакини на събитието, но той е предпочел да го направи в областния център, защото именно от тук е стартирало.

По време на пресконференцията Бранимир Митов каза, че за 10 години театърът е успял да си възпита публика, която с нетърпение очаква всяко едно заглавие, което поставят. Според него е важно да се мисли в посока децентрализация на културата, тоест събития да не се правят само в центъра на даден град, а по кварталите и малките населени места, защото хората имат потребността от това театъра да дойде при тях.

Отделно от това Бранимир Митов заяви, че за 9 години, откакто съществува детската школа към театъра, са се обучавали много деца, част от които са продължили да се занимават с актьорско майсторство, а едно от момичетата, което е от Симитли, дори е прието в НАТФИЗ. По думите на директорът на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ настоящия клас от ученици е един от най-силните, а по-голямата част от децата са заявили желанието си в бъдеще да продължат да се развиват в тази сфера.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене