Деветокласници от Сатовча посетиха Античен комплекс Сердика

Във връзка с ПРОЕКТ „Модерна и интерактивна класна стая чрез творчество и педагогически иновации“, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1, Училищно образование на СУ „Св.св.Кирил и Методий“, в село Сатовча, директрът на школото Джеват Дунчев, и старши учител Райка Славчева заедно с  учениците от 9 –„б“ клас, посетиха Античен комплекс „Сердика“в София.

Директорът  Джеват Дунчев запозна учениците с историята на комплекс „Сердика“койт се намира в центъра на българската столица .

Според неговия  разказ, Сердика е градът на богатите римляни, разказват още и археологическите останки, социализирани в Античния културно-комуникационен комплекс.

Най-трайни следи от развитието на селището след включването му в пределите на римската империя се отнасят към периода І-ІІІ век. Най-ранната крепостна стена на Сердика е изградена в средата на ІІ век по времето на императорите Марк Аврели и Комод между 176 и 180 г. Центърът на града е бил форумът, който е представлявал средище на обществения живот и се е намирал източно от църквата „Св. Георги“, а на запад е достигал до днешния площад „Св. Неделя“.

Част от градската монументална архитектура на Сердика са били и градските терми, при които са използвани топлите минерални извори. Те най-вероятно са били изградени още в началото на ІІ век и са били разположени близо до Софийска минерална баня.

Засега няма проучвания колко точно жители е наброявала Сердика, но според специалисти, в центъра на града е имало около 200 къщи на богати жители, в които е живяла и прислуга.

Извън крепостната стена също е имало десетки постройки.

Така , деветокласниците от Сатовча , имаха възможността да видят части от осем улици, две раннохристиянски базилики, част от терми, шест големи жилищни сгради и късносредновековна църква.

Старши учител  Райка Славчева постави задача на учениците да направят снимки за изработване на колажи и брошури.

Античен комплекс „Сердика“е част от археологическото богатство на София и един от най-посещаваните туристически обекти в столицата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене