Боговете на виното слизат по склоновете на Пирин планина

Празник на боговете на виното в с. Илинденци

Утре от 10:30 часа на лозовите масиви в местността „Масовец“ в землището на с. Илинденци ще се проведе „Празника на боговете на виното“.

По традиция всяка първа събота на месец февруари Боговете на виното слизат по склоновете на Пирин планина и благославят виното, лозята и техните стопани, да е плодородна годината и добра реколтата. Това са  древните божества на виното – тракийският ЗАГРЕЙ, фригийският – САБАЗИЙ, гръцкият – ДИОНИС, римският –  БАКХУС и христянският светец – Свети ТРИФОН, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда – уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, царица на вината.

Тържествен водосвет за богата реколта ще бъде отслужен, след което и  ритуално зарязване на лозята,  Ансамбъл „Мрамор“ ще добави  настроение със своето изпълнение. Около огъня ще се извият кръшни хора….

Празникът ще продължи  на площада, където ще се организира дегустация на вина от лицензирани дегустатори, както и  провеждане на  тържествена церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и коронясване на Цар на лозята.

Градусите на настроението се вдигат не само от божествената напитка на Илинденци, която всички гости имат възможност да дегустират, но и от богата концертна програма и народните танци на големия площад. Местни вкусотии ще бъдат представени в кулинарна изложба.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене