Лидерът на ПП „Атака“ Волен Сидеров пред Топ Преса: Каня младите от Югозападна България за евродепутати!

С Политическа академия за първи път у нас – 100% преференции,100% мажоритарност! Разбиваме партийния модел

Г-н Сидеров, за­почнахте нещо нес­тандартно. Изби­рате млади хора с конкурс за евроде­путати.

– Да, за първи път в българската по­литическа история след 1990 г. зрители, пряко, с гласа си, могат да направят някого евро­депутат. Вече мина първата седмица от състезанието за евродепутати, което из­лъчваме по партийната ни телевизия. Предимно млади хора са, завършили иконо­мика, политология и право. Самата идея се разви много бързо. Обявих конкурса бук­вално дни преди старта на предаването „Политическа академия”. Всеки ден идват нови хора, които имат же­лание да участват в състе­занието за евродепутати. С него смятам, че ще покажем един различен модел на пра­вене на листа – надпартиен през партия. Нека и вашите читатели подадат докумен­ти за кандидатстване на www.ataka.bg/izbori или на адрес София, площад „Сла­вейков” 4А. В Благоевград има и университет, може някой студент от горните курсове да влезе в листата на АТАКА, а защо не и да е следващият евродепутат от нашата листа.

– Как избирате кой да участва всяка вечер в пре­даването в АЛФА ТВ? Пра­вите ли предварително пре­сяване?

– Да, има изискване за из­бор на евродепутати – кан­дидатите да са навършили 21 години. Оттам нататък пресяването става с пред­варителни разговори. Като цяло са интелигентни, добре стоящи млади хора. Пробле­мът, който виждам дотук, с уговорката, че имаме още две сед­мици – ми­наха пър­вите пет пре­да­вания, е, че са прекале­но стегнати души, несмели. И си мисля сега, че главната ми заслуга може би ще бъде да ги освободя от скованост­та, от този страх, от прите­снението. Те се притесняват. Казвам им: „Освободете се от този страх, защото, как­вото и да правите в живота, трябва да имате смелост­та да го направите.“ Може да сбъркаш – падаш, ста­ваш. Някак си са като блокирали и това, изглеж­да, е днешни­ят проблем, и то не само при младите, че народът е парализиран от мисълта, че нищо не може да направи. А то може. Вярно, че един човек сам не може да смени сис­тема или да промени нещо голямо, но може да действа.

– Смятате ли, че „Поли­тическа академия” може да прерасне в по-дълго­срочен проект и след евро­пейските избори?

– Да, точно това е интерес­ното. Аз имам предвид не само тези евроизбори. Тук каквото стане – стане, как­вото каже изборът на зри­телите на телевизия „Алфа“, които ще класират канди­датите, и каквото после гла­суват хората на изборите. А след това плани­рам това да го про­дъл­жим. Даже пред­виждам да напра­вя една фон­дация, която да се занимава с това – изцяло насочена към подпомагане на млади хора, млади таланти, такива, които мо­гат да напра­вят принос за България, обаче нямат финансовата възможност или пък не смеят.

Виждам в тази академия няка­къв нов начин да събудим импул­са в младите, да разберат, че всич­ко зависи от тях – не само в политиката.

На 21 април ще тегля чертата, тогава е го­лемият фи­нал на състеза­нието за лис­та­та ни с кандидати за евродепутати. Тези по пети­ма души на седмица – всеки от тях победител на деня, се класират за големия финал. Там пак зрителите с гласува­не ще подредят кой е първи, кой е втори и кой – 17-и.

– А журито, в което сте и вие, има ли право на глас?

– Журито има повече регу­лираща роля, в предавани­ята участниците също ни задават въпроси, не само ние на тях.

Сред основните теми са миграцията, Ис­танбулската конвен­ция, санкциите на ЕС срещу Русия, евро­субсидии, доходи.

Чрез политиче­ската академия, с която ще из­лъчим наша­та листа, на практика реализира­ме прин­ципа 100% ма­жо­ри­тар­ност, 100% префе­ренции.

Веселин Стаменов

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене