Законна тръба запечатана заради яз. „Студена“, Ярлово и Перник на нож“

Отклонението от Палакраийския канал, което бе запечатано като незаконно, има нужните документи. Това заяви кметът на витошкото село Ярлово Васил Миленов, като показа и книжа за строежа на съоръжението. Кранът към тръбата бе затворен, за да отива цялата вода към язовир „Студена“.

Кметът направи разкритията минути след като излезе от разпит в Областната дирекция на МВР – София. Той бе извикан там в качеството си на свидетел по делото за изчезналата вода на Перник. Миленов представи разрешението за ползване за нуждите на Ярлово на 5 литра/сек от Палакарийския воден канал. Пред вестника показа и проектната документация от 2007 година.
„Години по-рано водата, която получаваме от каптажи, започна да не стига. Беше направен проект, стикован с всички органи. Тогавашният кмет на Самоков, който е общинският ни център, отпусна 22 000 лв., за да се закупят тръби“, разказва Миленов.

Изграждането на отклонението станало възможно, тъй като в архивите се установило, че Палакраийският канал е завършен през 1958 и според документацията правото за ползване за нуждите на перничани е за срок от 50 години. Така от 2008 година става възможно отклонявани на вода за други селища. Дългогодишният кмет на Ярлово няма обяснение защо през десетилетията не е проектирано и изградено друго водовземане.

Ден по-рано спелеологът инж. Атанас Русев, който се зае да търси алтернативни източници на вода за язовир „Студена“, съобщи, че незаконно отклонение е било запечатано за втори път от полицията.

„За наше изумление установихме, че отново водният канал е отклонен към с. Ярлово, а полицейските лепенки просто липсваха, а затвореният кран е отворен“, разказа Русев във фейсбук.

„Днес, 14 януари 2020 г., съвместно с ОД на МВР – София, и ОД на МВР – Перник, извършихме ПОВТОРНО установяване, ПОВТОРНО спиране на нерегламентираното отклонение на Палакраийския воден канал към с. Ярлово и ПОВТОРНО запечатване на каптажа от 3 шахти. Само час след спирането на водата, както точно предсказахме пред полицаите, че някой ще дойде, горе високо в планината отнякъде изникна КМЕТЪТ на с. Ярлово, с отвертка в джоба, който твърдеше, че е дошъл пеша да види защо няма вода. Няма да предавам абсурдния разговор, защото това вече е част от следствените действия…“, написа пещернякът Русев в социалната мрежа.

Кметът Васил Миленов казва, че няма представа кой е свалил полицейските лепенки първия път. Качил се при отклонението, защото отишъл да види кой е спрял водата към селото. И е категоричен, че второто запечатване идва след извършена проверка, че отклонението има нужните документи.

„Дойдоха в кметството група експерти от София и от басейновите дирекции в Благоевград и Плевен. Провериха цялата документация и заключението бе, че всичко е изрядно“, разказва Миленов.

След второто врътване на кранчето към Ярлово чешмите на част от живещите към 400 човека пресъхнали. Кметът очаква, че през уикендите, когато селото се пълни с хора, ще настане истинска криза за вода.

„Не ме разбирайте погрешно. Наясно съм, че хората в Перник бедстват. Децата и внуците ми живеят там. Проблемът е, че запечатват законна тръба и лишават Ярлово от разрешеното ни водоползване“, коментира още Васил Миленов. За да защити правата на съседите си, той смята да обжалва запечатването на тръбата към Ярлово.

ПРОКУРАТУРАТА ВАДИ ДОКУМЕНТИ

Апелативният спецсъд днес ще решава дали бившият министър Нено Димов ще остане зад решетките. Два дни по-рано прокуратурата пусна 5 файла с документи по случая. Това са протоколи от разпити на бившия шеф на ВиК – Перник, Иван Витанов и на директорката на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ Илиана Тодорова, справки от ВиК – Перник, за нивото на язовир „Студена“ от юли до ноември 2019 г., документи за разрешенията за водовземане на ТЕЦ – Перник, и „Стомана Индъстри“, както и графици за използване на вода от язовира.
В публикувания протокол от двучасовия разпит на Иван Витанов става ясно, че той е заявил: „съществува писмо от Нено Димов – министър на МОСВ, от месец септември, което беше публикувано на сайта на МОСВ, в което той казва, че с язовир „Студена“ няма проблем, водата е достатъчно и не се налага режим“. Витанов твърди също, че след негов сигнал от април до бившата кметица Вяра Церовска, когато установил, че притокът към „Студена“ е под очаквания, има издадена заповед за спиране на подаването на вода и тя да е само за битово-питейни нужди. За изпълнението й е отговарял главният секретар на община Перник.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене