Само депозитите до 196 хил. лв в КТБ ще бъдат покрити

103118-konsultacii-prezident

Партийните лидери и представители не са постигнали съгласие за поисканите от БНБ законови промени и казусът с КТБ ще се решава според действащите закони. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след консултации при президента Росен Плевнелиев за финансовото състояние на страната, цитиран от „Дневник“.

Това означава, че целият план за разделяне на добра и лоша банка, чрез прехвърляне на части от активите и пасивите на КТБ в Креди агрикол България и одържавяването на последната се обезмисля.

Така като се пристъпи към отнемане на лиценза и несъстоятелност на КТБ, всички депозити над 196 хил. лв. ще понесат загуби в размер на горницата над гарантираната сума. По оценки така Фондът за гарантиране на влоговете, чрез своите 2.1 млрд. лв. и привлечени от държавата средства ще трябва да покрие 3.6 млрд. лв., вместо всичките депозити (без тези на лица и фирми свързани с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев) за над 5.1 млрд. лв.

На консултациите с президента политическите партии само са се разбрали за актуализация за бюджета в частта за здравната каса и тавана на дълга, е казал лидера на ГЕРБ.

Бях склонен на компромис, ако се свали банковата тайна и всеки обяви откъде има парите, които е депозирал в КТБ и платени ли са им данъци, но като стигнахме до детайлите, излизаха много неизвестни, е казал Борисов.

По думите му на срещата е поискал оставката на управителя на БНБ Иван Искров, както и на членове на Управителния съвет на банката, без да уточни кои. Той каза още, че правителството ще прави разчети колко ще се увеличи таванът на дълга и колко точно пари ще бъдат отпуснати за здраве. Дефицитът в бюджетът е ударил вече 3%, заяви още Борисов.

Кои ще са засегнатите

Ако като крайно не се стигне до друго решение, това ще означава, че прекият разход за данъкоплатците ще е по малък, като голяма част от загубите ще се поемат от големите вложители в банката. Това не са само богати физически лица, като самообявилият се за крупен депозант бивш културен министър на ГЕРБ Вежди Рашидов, но и множество фирми. Това може да доведе до вторични шокове за икономиката и публичните финанси. Според неофициална информация физическите лица, държащи над 196 хил. лв. в КТБ са около 1800, а общата сума над гарантираните около 400 млн. лв., докато при фирмите тя е над 1 млрд. лв.

Според информация на „Капитал“ само парите в КТБ на различни общини, държавни и общински дружества и различни ведомства са общо около 440 млн. лв. След ограниченията на концентрацията на държавните дружества, техните вложения в КТБ са относително намалели, но като голям депозант с около 80 млн. лв. е „Топлофикация София“. Друг голям потърпевш ще е БТК, която държи огромна част от кеша си в КТБ, но телекомът вероятно щеше да загуби свободните си наличности и по алтернативния план на БНБ, тъй като според него свързаните с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев лица не трябваше да бъдат „спасявани“.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене