Мехмед Януз от Дъбница: Ако някой си мисли ,че в чужбина е лесно и парите ги берем от дърветата просто се лъже , там се получава но и много се работи ,ама много

Мехмед Януз е  от гърменското село Дъбница . Дълги години се занимаваше със животновъдство  като гурбетчия в Гърция и в родното си село Дъбница . Преди  няколко години почина жена му която му бе пръв помощник и подкрепа .Съпругата на Мехмед  почина при нещастен случай на пътя при който бе пометена в едно с каруцата и кончето им  от автомобил .

Две години по- късно Мехмед реши да продаде козите , да зареже  кошарата която бе буквално на централния път за Сатовча и да стане  гурбетчия в Германия. Много хора от региона още си спомнят надписа с белите камъни  към кошарата на Мехмед“ Пътя към Европа“ от който вече няма и следа но пък самият Мехмед е вече работи и живее  в сърцето  на Европа , чувства се българин и пълноценен европеец .

Вече 5 години работи  в Германия в  куриерска фирма ,споделя , че там е много добре устроен ,че получава  голяма заплата от близо 4 000 евро, но за много работа,  по 12 часа  и нощем ,работи много и стриктно спазва законите и изискванията  в европейската държава и се надява ,че един ден и в България хората ще осъзнаят че с мързел, далавери и лъжи не се живее ,че трябва да си лоялен гражданин , да се съобразяваш със законодателството на страната и да си  до някъде патриот за да ти е леко на  душата ,че е имало защо да живееш на този свят  .

Репортер на Топ Преса разговаря с Мехмед Януз  който в момента е в отпуск в родното си село Дъбница.

Добре дошъл Мехмед , как се чувстваш в родното си село и красивият ни  регион  ?

Отговор:

Добре заварил , по традиция си идвам в отпуск през  една година . Колкото и да са недоволни  някой българи , колкото и да си затварят очите пред хубавото което се прави , България върви напред. Една Дъбница за две години  е коренно променена , асфалтирани улици и пътища , красиви  нови къщи, сгради  ,много млади хора  ,но много кибици  по площада които бездействат, не работят и мързелувайки бистрят  политиката и псуват управниците ,че заплатите им малки, че държавата нищо не прави за тях .А те какво направиха за държавата питам аз . Само с искане и мрънкане не става .

Въпрос?

Какво имаш в предвид.

Отговор :

Елементарно, ами вместо да чакат някой да им изчисти пред къщите защо не го правят те самите  за да им е чисто и приветливо . Чакат кмета или общината да им свършат работата и само мрънкат, недоволстват и псуват .Града ни  Гоце Делчев е също много променен за последните две години , с удоволствие обикалям района и мога да кажа  че всичко направено е толкова хубаво  но се иска още  малко търпение и разбира се много труд и отговорност от децата до най- възрастните .Германците затова са една от най- добре развитите страни защото там всички са отговорни .Не можеш да видиш  по улиците да се хвърлят обелки , да се шлюпят семки  ,да се троши и вандалства ,а тук какво е седят по цял ден на пейките шлюпят семки хвърлят кой където свари, пушат цигари хвърлят фасове  ,пият бири и безалкохолни хвърлят бутилките  където им дойде и на всичкото отгоре като им направя забележка ми отговарят че затова плащали данъци  общината и държавата да им чисти , е не може така . Трябва ред, трябва отговорност трябва пазене на общественото като свое , само тогава ще сме като развитите европейски държави . Не може едни да строят а други да рушат. Повечето хора тук само търсят проблеми без дори да се опитат сами да ги решават ,чакат на държавата , на общината, на селския кмет , не не това е много грешно и порочно  и не води  към добро . В Германия виждам отношението на хората към общественото  , пазят за да имат , за да им е красиво и чисто навсякъде .На това учат и децата си и нас емигрантите , и ние се съобразяваме  разбира се защото има солени глоби има и връщане обратно кой от къде е  отишъл. Криво я разбрахме българите демокрацията  това е проблема, обърнахме я на слободийка а демокрацията е ред и спазване на законите .

Въпрос?

Как така реши да зарежеш тук всичко и да заминеш да работиш в чужбина ?

Отговор:

Ами в един момент  осъзнах, че макар и на възраст  трябва да направя нещо за себе си . Омръзна ми мизерният  гурбетлък по Гърция , омръзна ми и животновъдството в Дъбница .Камъче по камъче събирах и редих надписа “Пътя към Европа“, но  много пъти вандали ми разваляха всичко което правех , пък и мечтата ми бе да поживея и работя в сърцето на  Европа и я постигнах. Доволен съм .От  пет години съм  във  Франкфурт, работя в куриерска фирма .Работя по 12 часа  и нощем,  но получавам близо 4000 евро . Да получавам доста пари ,но и много работя .Ако някой си мисли че ние дето работим по чужбините ги берем парите от  дърветата които растат  по улиците , жестоко се лъжат .Европа не търпи мързеливите хора , търси и лансира и плаща много добре на…….

Цялото интервю четете този петък във вестник Топ Преса!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене