Коларово се сбогува с фолклорната магия Мария Митова

Деца и внуци, роднини, съселяни и сродни души от близо и далеч се сбогуваха вчера с фолклорната емблема на петричкото село Коларово Мария Вангелова Митова. Тя се спомина вчера в 82-та година от живота си.

Мария Митова е личност, ангажирана с безбройни фолклорни коларовски каузи. Била е втори вокал на легендарния фолклорен ансамбъл „Подгорие“ и неговата женска певческа група „Коларките“, които през 70-те и 80-те години на миналия век са завоювали наградни признания за песенното наследство на село Коларово от общинските регионални и фолклорни събори „Подгорие“, „Пирин пее“, „Копривщица“ и „Рожен“….

„Тия трите са готови за „Мистерия на българските гласове“ – възкликва фолклористът и етномузиколог проф. Манол Тодоров на фолклорния събор „Пирин пее `85“ след като чува песента „Дотекла е Сава и Морава“ в изпълнение на „Коларките“ с изведените вокали на Мария Митова, Венда Паскалева, Яна Тилкова и Зорка Бишева.

След разчупването на традицията бабугерите в Сурва да са само мъже, Мария Митова отново е сред първите жени, дръзнали да делят мегдан с мъжете…

Мария Митова е и първата жена в Подгорието и Коларово, преборила по-силния пол и завоювала приза „Царица на ракията“ на традиционния празник Трифон Зарезан на 1.2.2009 година.

Ревностната родолюбка Мария Митова не е стояла настрана и от актуалните, културноисторически и социални каузи на село Коларово…

Тръгва из селото и проси парични дарения за съграждането на сегашния паметник на Апостола на Свободата Васил Левски, който е и патрон на селското училище… За закупуването на нови носии за песенните й наследнички в „Коларките“… За подпомагане на борещите се с коварни болести коларовлии.

Цели 16 години Мария Митова се превъплъщава и в образа на засмяната, но и своенравна старица Баба Марта. Заделя от пенсийката си, купува конци и мъниста и сама заплита мартениците, които раздава в местното училище, детската градина, кметството, читалището, магазини и кафенета и всеки срещнат по пътя.

„Баба Мара беше личност и то онези ярки личности, които в днешно време са дефицит, и то не само за Коларово“ – сподели енорийският свещеник на село Коларово отец Павел Милушев.

„Пораснах, живях и остарях с нейната любов за нашето народно творчество, любов която ще липсва на всички. А лично на мен ще ми липсва и физически, защото от утре вече няма да минава покрай дома ми и да се поздравим.“ – прочувствено продължи паметното припомняне за Мария Митова дългогодишният председател на местното читалище „Яне Сандански“ Иван Чанков.

„За съжаление биологичният ход на живота не зависи от нас. Но пък от нас зависи да пазим паметта за хора като леля Маре! За да е пример на последващите ни поколения на Коларово“ – каза в заключение и историкът Димитър Тренчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене