Банскалията Димитър Кехайов-Мимо дефилира с костюм уникат, с косъм над метър

Димитър Кехайов-Мимо събра погледите на хилядното мнозинство, което се стече за традиционния кукерски фестивал в Банско в първия ден от новата година. Младият мъж се появи с уникален кукерски костюм с еднометров косъм и се превърна в атракция на маскарада. Мимо е изработил костюма си специално за тазгодишния кукерски карнавал, близо 10 години сам отглеждал дългокосмести кози, като полагал изключителни грижи за тях, за да постигне желания ефект. Той беше обявен и за лице на един от нощните клубове в курорта и си тръгна със специалната парична награда от 2000 лв.

В кукерския карнавал в Банско се включиха трите квартала на зимния ни курорт – „Вионово блато”, „Костей блата” и „Улевиница“. Кукерите предвождаха пъстроцветните хора и гонеха злите духове. Хората се насладиха на уникалните костюми и пъстротата на народните носии. Участниците изпълниха редица обичаи, наричайки за здраве и берекет през годината.

Първият ден от Новата година в курорта започна с  фолклорен концерт, който изнесоха певиците към   читалище „Никола Вапцаров“ – Магдалена Балабанова, Нели Александрова, Гергана Калайджиева и Кристина Кацарова. Те успяха да приповдигнат градуса на настроението на хилядното мнозинство. Поздрав към всички жители и гости на града отправи кметът на  Банско Георги Икономов, като им пожела здраве, късмет и оптимизъм през Новата 2017 година.

Празничният ден не мина и без малките сурвакари, които сурвакаха градоначалника с пожелание за здраве и берекет. Ритуалът тази година беше изпълнен от малките брат и сестра Николета и Атанас Загорчини от Банско.
Хиляди препълниха централния площад в Банско и в новогодишната нощ, за да посрещнат заедно Новата 2017 година. Тя беше ознаменувана с уникална заря, която освети небето точно в 00:00 часа. Празнуващите извиха дълги кръшни хора под съпровода на народната певица Радостина Паньова, която е родом от разложкото село Елешница, и самодейците от местното читалище.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене