5000 лв. глоба за фирмата, чийто боклук се запали под АМ “Струма”

Районният съд в Дупница е потвърдил глоба в размер на 5000 лв., наложена на “Феникс-Дупница” от РИОСВ-Перник, за съхранение на отпадъци върху общински земеделски имот, съобщиха от съда.

В депо на фирмата, под мост на автомагистрала “Струма”, през август м.г. се запалиха вторични суровини, а пожарът наложи спиране на движението в двете посоки между Дупница и Бобошево и причини сериозни щети на съоръжението, предава 24 часа.

Делото е образувано по жалба на управителя на дружеството Кольо Илиев за допуснати от екоинспекцията процесуални нарушения при съставянето на наказателното постановление за налагане на глобата. Проверката е била извършена по сигнал на Община Дупница през ноември 2018 година.

Тогава било установено, че върху общински поземлен имот се съхраняват пластмасови отпадъци, пластмасови бидони и бали с отпадъци от блистери. Съставен е акт, а три месеца по-късно, през февруари 2019 г., и наказателно постановление. Съдът е отхвърлил жалбата на Кольо Илиев като неоснователна, но е изменил основанието, на което е наложена санкцията. Според съдебния състав, нарушението се отнася до забраната за съхранение на отпадъци на неразрешени за това места.

Съдът не е изменил размера на наложената санкция.

Решението на Районния съд може да се обжалва пред Кюстендилски административен съд, където вече е постъпила жалба срещу него, допълниха от съда.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене