Адвокат Мартин Бусаров, председател на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Благоевград: Ще спазим закона и ще прекратим мандата на кмета Томов

Мисля, че ще спазим стриктно Закона и при влизане на съдебното решение в сила ще прекратим предсрочно пълномощията на инж. Румен Томов. Това каза за Радио „Фокус”-Пирин адвокат Мартин Бусаров, председател на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Благоевград във връзка с излязлото по-рано днес решение на Административен съд – Благоевград, който със свой съдебен акт е отменил като незаконосъобразно Решение № 300-МИ/20.12.2019 г. на комисията.

Той припомни, че решението на Общинската избирателна комисия – Благоевград представляваше отказ – същата да прекрати предсрочно пълномощията на инж. Румен Томов като обявен за избран за кмет на Община Благоевград заради нарушение на едно от трите изисквания на чл.41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). „Какво следва оттук нататък? – ще изчакаме да влезе в сила този съдебен акт, тъй като е даден срок за обжалване. Ако прецени заинтересованата страна може да обжалва това решение на Административен съд – Благоевград пред Върховния административен съд. Там отново сроковете за вземане на решение и провеждането на заседание са доста кратки, тъй като са съобразно Изборния кодекс. Едва, след като решението на Административен съд – Благоевград влезе в сила, Общинска избирателна комисия – Благоевград ще се събере на заседание, на което трябва да произнесем решение за предсрочно прекратяване пълномощията на инж. Румен Томов“, каза още адв. Мартин Бусаров.

Той подчерта, че ще изчакат да влезе в сила съдебният акт, след което Общинска избирателна комисия – Благоевград следва да бъде изпълнител на мотивите на съда, тъй като те са задължителни и не подлежат на тълкуване или преосмисляне. Адвокат Мартин Бусаров коментира, че все пак не може да прогнозира как колегите му от Общинска избирателна комисия – Благоевград ще гласуват ако се стигне до там. „Но се надявам, че като орган ще спазим решението на съда, защото знаете, че решенията на съдилищата, които са влезли в сила са задължителни за изпълнение. Не искам да се ангажирам с прогноза. Уважавам всеки от моите колеги, които имат право на мнение. Мисля, че ще спазим стриктно Закона и при влизане на съдебното решение в сила ще прекратим предсрочно пълномощията на инж. Румен Томов“, уточни адв. Бусаров.

Председателят на Общинска избирателна комисия – Благоевград бе категоричен, че в момента текат срокове за обжалване, тоест решението не е влязло в сила. „Така, че сега сме в началото на процедурата, докато се стигне до ново заседание на Общинската избирателна комисия“, допълни адв. Бусаров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене