Въпрос към Красен Кралев – защо не се национализират и други бизнеси за благото на спорта?

Промените в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов, ще окажат благоприятно влияние на българския спорт. Това смята спортният министър Красен Кралев, който преди две години беше против предишното предложение на Симеонов, при това то беше далеч по-малко рестриктивно тогава – сега се иска буквално затваряне на частен бизнес. На репортерски въпроси за бъдещето на „Левски“ Кралев отвърна троснато дали е по-важен синият интерес или интересът на целия български спорт.

„Не мога да коментирам какво ще се случи в „Левски“ (бел. ред. – Васил Божков вече предупреди, че заради законопроекта няма да има пари за синия клуб). Това е решение на собствениците и ръководството на клуба. Става въпрос за регулация на бизнеса. Мисля, че всяка държава има право да регулира бизнеса. Смятате ли, че тези действия са насочени срещу „Левски“? От едната страна стои интересът на българския спорт, а от другата на „Левски“? Така ли? Значи интересът на футболния клуб е по-важен от интереса на целия спорт?“, каза министърът след церемонията „Нощта на шампионите“.

След вчерашната среща със собствениците и ръководството на ПФК „Левски“ АД, Националният клуб на привържениците на „Левски“…

„Тези промени ще доведат до 50 млн. повече за българския спорт. Никой не се намесва в бизнеса на компаниите за залози, а за регулация на моментните лотарийни игри. Това ще се отрази най-добре на целия български спорт““Промените в Закона за хазарта водят до по-големи приходи за тотализатора и министерството на спорта. По принцип бюджетът на министерството е около 80 млн. лева. От тях 50 млн. отиват за спортните дейности. След промените тези средства ще бъдат увеличени двойно. Това ще бъде добре за българския спорт. Парите за спорт идват основно от тотализатора. Тези промени ще доведат до увеличение на приходите. Няма как да не подкрепя предложение, което ще доведе до увеличение на приходите за българския спорт. Редно е да отличим заслужилите след всяка една година. Те получават премии от Българския спортен тотализитор. Имахме добра година, но наред с това съм убеден, че можем много повече. Дай Боже късметът да е на страната на спортистите ни и да се поздравим с много медали от Токио“, коментира още Кралев.

В отговор председателят на фенклуба на „Левски“ Степан Хиндлиян попита защо тогава не бъде национализиран бизнесът например на Гриша Ганчев (собственикът на ЦСКА) или на Кирил Домусчиев (собственикът на „Лудогорец“), за да бъде помогнато още повече на българския спорт. По думите му е интересно какво ще стане с тези 50 млн. лева, които щели да влязат в министерството. Според Хиндлиян с тях може да се построи нов стадион – например „Българска армия“ т.е. че държавата пак ще помага на армейците. Какво се случва със стадиона на ЦСКА – припомнете си в този материал!“Моделът, по който се случва футболът в България е дълбоко порочен. Когато има един бащица, който налива пари, в едни момент поради някакви съображения, които се случват по върховете на управление – той рано или късно се среща с промени в закона или с прокуратурата, данъчните и съответният клуб и отива по дяволите. Това е един порочен модел, по който спортът няма как да се развива. Начинът, по който се случват нещата в „Левски“, само удължава агонията“, каза Хиндлиян в интервю за bTV./actualno.com/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене