Малката зелена бомба, пълна с витамини – за какво е полезно кивито

Кивито е малък, интересен плод, богат на витамин С.

Името си то получава от националната и гербова птица на Нова Зеландия.

Растението е пренесено именно от там в Южна Америка. По-късно е аклиматизирано в Европа, включително и в България. Особено добре вирее в Китай.

Ароматът на киви е силен и ободряващ, точно както и вкуса на самия плод. Кивитата са богат източник на витамини, минерали и фитонутриени.

Именно фитонутриените в кивито защитават ДНК в ядрото на човешките клетки от свързаните с кислорода вреди.

Проучване е установило, че децата, които хапват повече киви, са по-малко податливи към дихателни проблеми като хрипове, накъсано дишане и нощно кашляне.

Кивитата са богати на антиоксиданти, които помагат за цялостна защита на организма. Плодът киви е изключителен източник на витамин С, който неутрализира свободните радикали, причиняващи вреди на клетките и водещ до проблеми като инфекции или рак.

Освен витамин С обаче този плод е богат и на витамин Е, който пък е важен мастно-разтворим антиоксидант. Комбинацията на тези водно- и мастно-разтворими антиоксиданти дава на кивито способността да ни защитава от свободните радикали във всички посоки.

Ежедневното консумиране на киви е препоръчително за понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, освен това редуцира количеството мазнини в кръвта.

Кивито трябва да бъде изядено веднага след обелване и нарязване. Добре е да се знае, че ако имате алергия към латекса, може да имате и кръстосана алергия към киви, авокадо, банан и други цитрусови плодове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене