Американци и китайки се дивят на невероятния кукерски фестивал в Симитли

Хиляди сурвакари от цялата страна за поредна година доказаха, че Симитли е древната земя на кукерите. Заради огромния наплив на участници за първи път международният фестивал е два дни. 29 гостуващи групи днес представиха най-доброто от кукерската традиция в България. Феерията от различни персонажи, маски и сценки заслужено получи овациите на многохилядната публика в слънчевия съботен ден. Сред зрителите имаше група американци. На трибуните бяха и четири китайки, които учат в Югозападния университет в Благоевград. Всички чужденци не свалиха телефоните си и за минута, за да не пропуснат нито един цвят от пъстрата палитра на кукерството у нас.

На стадион „Септември” маскирани мъже, жени и деца разтърсиха не само града, но и близкото шосе за Гърция със своите танци и чанове. Магията на кукерството завладя населеното място на 17-ия поред фестивал на кукерските и маскарадни игри „Симитлия – Древната земя на кукерите”. Страховити маски, уникални костюми, феерия от танци, носии и усмивки, атрактивни образи на попове, колоритни младоженци, старци, мечки, мечкари, представяне на български традиции и обичаи.

Зло тази година няма как да има в община Симитли. Защото то бе прогонено от сурвакарите, които наричаха за здраве на хората, за берекет в нивите. Зрителите не спряха да снимат с телефони, фотоапарати и видеокамери шоуто на кукерите в Симитли, в което участваха от бебета до пенсионери на над 80 години. „Този наш празник е крепост на българщината, на българския дух. Радвам се, че тази година има и участници, които за първи път са в Симитли. Сигурен съм, че те ще продължат да идват тук, защото пазим кукерската традиция и я предаваме от поколение на поколение”, заяви кметът на община Симитли – Апостол Апостолов.

На стадиона се редуваха различни обичаи, претворени от талантливите сурвакари. Картината от пресъздадени с чувство за хумор образи бе огромна и създаде много емоции и радост на зрителите. Участниците в кукерското шоу доказаха, че тази традиция ще пребъде. Защото децата с всяка изминала година са все повече. И го правят от сърце и душа.

Утре кукерското шоу ще продължи с представянето на групите от община Симитли. Общо в двата дни на стадиона ще дефилират над 5000 сурвакари от България и Северна Македония. Домакинит са осигурили много награди, плакети, купи  и грамоти за най-добрите. Но не това е важно, а съхраняването на кукерската традиция, която е жива у нас.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене