Уикенд с Родопската теснолинейка

В днешно време повечето хора не могат да си представят да отидат от точка А до точка Б без личния си автомобил. Тази седмица обаче сме решени да го направим. За целта се впускаме в едно живописно приключение по единствената функционираща железопътна линия с междурелсие 760 мм в България, а именно Родопската теснолинейка.

История

Мотивите на държавата да предприеме този сложен и скъп строеж са основно два. Единият е да свърже Гоце Делчев (тогава Неврокоп) с основните железопътни линии в страната. Вторият – ефективната експлоатация на горските ресурси в недостъпните гори от Рило-Родопския масив.

Снимка 460796

Идеята за високопланински тесен железен път е представена през 1916 г. по време на Първата световна война, а шестият последен етап от строителството е завършен в края на 1945 г., непосредствено след края на Втората световна война.

Времето, в което е строена, особено първият участък в дефилето на Чепинска река, е било лишено от всякаква механизация. Всичко се е правило на ръка, с много труд, воля, изпитания, опасности и най-вече с желание.

Маршрут

Родопската теснолинейка по линията Септември – Добринище е с обща дължина 124.7 км и свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. Звучи чудесно, нали? И повярвайте, наистина е такова. Независимо по кое време на годината сме избрали да пътуваме, гледките не могат да се опишат с думи. Буквално след всеки завой има по нещо любопитно и интересно.

Снимка 460792

По пътя си теснолинейката минава през живописното дефиле на Чепинска река, пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите. Именно тук се намира и най-високата гара (1267 м) на Балканския полуостров – гара Аврамово.

От там по поречието на река Места влакът достига до полите на Пирин, където е и крайната му гара Добринище.

По целия път се любуваме на незабравими пейзажи и спиращи дъха гледки. Това си е достатъчна причина да ни накара да прекараме един ден на релсите, без значение дали сме тръгнали от Септември или от Добринище.

До една от двете точки можем да стигнем с автомобил или с обикновен влак, но не пречи да се качим от всяка една гара или спирка по пътя. Ние все пак препоръчваме пътуване по целия маршрут.

Гари и разписание

Теснолинейката се движи всеки ден с четири влака в посока по еднакво разписание (изключение прави само локалният сутрешен влак КПВ 16270 „Клептуза“ от Велинград за Септември, който се движи само в делнични дни).

Гарите са 25, а маршрутът от началната до крайната отнема около пет часа. Един от любимите ни участъци е точно след гара Аврамово. Тогава теснолинейката преминава през най-дългия от многото си тунели с дължина 315 м.

Снимка 460804

Един от най-вълнуващите моменти е след това, когато малкото влакче прави 10 км спускане до следващата спирка Света Петка. Изумително е как линията се справя с денивелация от 224 м. Точно тук ни очакват и многото тунели. Теснолинейката се показва само за миг на светло и после бързо влиза в тъмното.

Що се отнася до разписанието за 2020 г., от Септември влаковете тръгват в 2:20 ч, 8:35 ч, 12:40 ч, 16 ч и 19:35 ч, като последният пътува само до Велинград.

От Добринище теснолинейката тръгва в 5:40 ч , 8 ч, 10:30 ч, 14:25 ч и 18 ч, като тази в 8 ч пътува само до Разлог. Цялото разписание по гари и часове можем да видим тук.

Цени

​За теснолинейката важи стандартната тарифа за превоз на пътници на БДЖ. Цената се изчислява на километър и зависи от началната и крайната точка на пътуването. За деца до шест навършени години пътуването е безплатно.

Снимка 460797

Деца над седем години, ученици, студенти и пенсионери могат да ползват намаление от 50% при представяне на съответната карта за намаление, издавана от БДЖ.

Цената за цялата отсечка Септември – Добринище или Добринище – Септември е 6.50 лв. Двупосочен билет струва 11.70 лв.

Билетите се закупуват на място от гарата преди пътуването, най-късно до пет минути преди заминаване на влака. Ако пътуваме от спирка, на която няма билетна каса, билет ни се издава във влака.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене