Сезират прокуратурата за харчовете по„Франкофоли“ в Благоевград

Община Благоевград ще сезира компетентните органи за направените харчове по фестивала „Франкофоли“ през миналата година.

Ще бъде закрита и дейността на общинската фирма „Благоевград фест”. Според ръководството дружеството се е използвало като пощенска кутия.

Това стана ясно на пресконференция днес. Зам.-кметът по финансите – Ясен Попвасилев, посочи конкретни цифри, за да аргументира решението на общинската управа.

Според него през това дружество за фестивала „Франкофоли” са похарчени необосновано много пари и по този начин това хубаво събитие било опорочено.

По основен договор с френското дружество фестивалът трябвало да струва общо 460 000 лева, разходите по организацията обаче набъбнали.

„Моранди“ (Morandi) е музукално поп дуо от Букурещ, Румъния, състоящо се от композитора Мариус Мога и певеца Андрей Ропча (Ранди). Името на групата е съставено от първите 2 букви Мо от фамилното име на Мога и псевдонима Ранди на Ропча.

Въпреки това обаче двама от изпълнителите – Моранди и Дан Балан, получили общо 170 000 лева, като тези пари са дадени от общинския бюджет. Попвасилев каза още, че парите за хонорарите на двамата изпълнители трябвало да се платят от френския партньор.

Дан Балан (Dan Mihai Bălan) е молдовски музикант, автор на песни, продуцент и бивш солист на групата O-Zone. Живее в Ню Йорк. Владее румънски, руски, френски и английски език.

За сцена, осветление и озвучаване били похарчени допълнително 410 000 лева, а от Мвинистерството на културата отпуснали за това перо 40 000 лева. Допълнително за организация от отдел Култура” са платени още 83 988 лева.

Той разкри, че общинската фирма „Благоевград инвест” можела да озвучава, за което са й преведени 150 000 лева от тези 410 000 лева.

Това ще бъде проверено, материалите ще предадем на компетентните органи, това са недопустими разходи, имаме подозрения за още една общинска фирма, че е ползвана като пощенска кутия, но предстои да проверим това, допълни зам.-кметът по финансите. ilindenpress

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене