Уикенд: Уреждач №1 на мачове в света Уилсън Радж Перумал: Коце Маца командваше съдиите по радиото!

Коце Маца

Поредицата на „Уик­енд“ за аферите около световното чер­но тото, мани­пулирането на резултати и „бъл­гарската следа” в тотомафията продължава. В предишния брой ви запознахме с разкритията на сингапуреца Уилсън Радж Перумал, уреждач №1 на мачове в света. В автоби­ографичната си книга „Кралете на Келонг“ Перумал сочи бъл­гарина Костадин Хаджии ванов ка­то един от босо­вете на най-големия синдикат за черно тото в света. Милионерът от Петрич  и бивш президент на „Беласица”, известен още като Коце Маца, вкарал в играта и българските футболни съдии начело с бившия рефер №1 Антон Генов. С тяхна помощ се манипулирали международни мачове , където имало заложени повече от един милион долара.

Разкритията от „Кралете на Келонг” обаче не спират дотук. Според Перумал именно Коце Маца е направил истинска научно-техническа революция в манипулирането на резултатите за тотото! Освен това вкарал в международния трафик на съдии цяла банда наши рефери. С тяхна помощ били опорочавани мачове не само на мъжки отбори, ами и на национални тимове от младежи до 20 години. При това не в България, не дори и в Европа, а чак зад океана в Южна Америка. „Уикенд” ви предлага поредната разходка из тъмната страна на футбола.

Станил Йотов Станил Йотов

През есента на 2010 г. предприемчивият бандит Коце Маца решава, че пред тотомафията се удава чу­десна възможност за кон­трол върху съдиите във всеки мач. Точно тогава ФИФА въвежда радиостанциите, с които реферите комуники­рат помежду си. Главният арбитър, помощниците му и четвъртият съдия вече имат микрофони и слушал­ки в ушите, за да си пома­гат по-добре при отсъжданията. Дали пък новата техника не може да се използва от престъпни­ците, за да нареждат на съдиите по радиото кога трябва да има гол и в коя минута точно да свирят дузпа?

В „Кралете на Келонг” Перумал свидетелства: „Трябваше да изпроб­ваме новата техника на един турнир в Аржен­тина. Проблемът обаче беше, че тези съдий­ски радиостанции не можеха да се намерят на пазара. С тях раз­полагаха само рефе­рите. Коста, българският партньор на Дан Тан (бос №1 на синдиката – б.р.) обаче намери ре­шение на въпроса.

Коста достави от дефицитните микрофони и радиостан­ции благода­рение на връзките си в Източна Европа. С тях ние можехме да се включваме в радиоче­стотната връзка с главния съдия, помощниците му и четвъртия рефер“.

На практика устрой­ството се явява нещо като терминал за бандитско ко­мандване на съдиите. Де­бютът на новата техника на мафиотите е на „Копа Кордоба Интернасионал“ за младежи до 20 години. Тур­нирът в аржентинския град Кордоба е организиран с посредничеството на ма­фиотите, уж като подготов­ка за южноамериканския шампионат и Олимпий­ските игри в Лондон. Коце Маца, Дан Тан, Перумал и останалите бандити рабо­тят легално чрез две свои фирми – „Фути медиа” и „Екзекютив спортс”. „Казах на Дан, че ми трябват шес­тима съдии – двама главни, на които може да се разчи­та, и четирима помощници.

Дан взе реферите от България и Унгария, разказва Перумал.

Маджарите са Колош Ленгел и двама помощни­ци. От българска страна за Кордоба заминават плов­дивчаните Лъчезар Йо­нов, Емил Митев и Петър Тарълов. И двете бригади са съставени от съдии, които не само че не са от международна категория, каквито са изискванията на ФИФА. Те свирят в „Б” група и аматьорските ди­визии, никой не ги познава. Шестимата ще са опитните зайчета, които трябва да изпитат новата система на мафиотите с радиостанци­ите. Апаратурата е доста­вена на място в Кордоба от Коце Маца. А мачовете трябва да свършат по та­къв начин, че бандитите да натрупат милиони долари от залагания.

„До Аржентина съдиите бяха ескортирани от новия член на синдиката на Дан – унгареца Зекай”, разказ­ва още Перумал. Отначало Коце Маца и останалите ортаци на Дан Тан от Евро­па били против включване­то на бандита от Будапеща, но след това отстъпили. „Изпратих моя човек Сивараджан да посрещне гру­пата на летището в Буенос Айрес и след това да ги за­кара с вътрешен полет до Кордоба, където им бяхме запазили хотел”, продъл­жава с разкритията си синга­пурецът.

Първият удар трябва да бъде осъществен на 15 декември в мача между младежите на Аржентина и Еквадор. Главен арбитър е Лъчезар Йонов. Двубоят на стадион „Хулио Сезар Виягра“ в Кордоба обаче не се развива според плана на мафиотите. Пет минути преди края Аржентина води с 2:0, а трябват най-малко три или четири гола в мача, за да излязат залаганията. В този момент Йонов дава две дузпи и докарва резултата до 3:1! Вестник „Информе Кориентес” коментира: „В 87 минута българският арби­тър отсъди несъществуваща дузпа, от която еквадорецът Марлон де Хесус намали ре­зултата до 1:2. Само две ми­нути по-късно аржентинецът Диас възстанови разликата 3:1 с гол от още една дузпа, дошла след нова съдийска грешка“.

Два дни по-късно бандата трябва да направи втория си удар, този път на мача Ар­жентина – Боливия. Там са пратени да свирят унгарците начело с Ленгел, а четвърти съдия е нашият Йонов. „Дан издаваше заповеди от дома си в Сингапур. Каза, че този път ще играем „ъндър” (само един гол в мача – б.р.). Ин­струкцията беше голът да падне в последните две-три минути“, пише още Перумал в книгата си.

Сценарият обаче отива към пропадане, след като в средата на второто полу­време Аржентина вкарва гол. „футболистите и запа­лянковците по трибуните се радваха. Унгарецът Зекай, който беше седнал на предните редове, обаче се намеси в този момент. Кучи­ят син започна да крещи по радиостанцията в ухото на съдията:

„Отменяй гола, отменяй гола!“

Въпреки че между футбо­листа на Аржентина и вра­тата имаше двама защитни­ци на Боливия, тъчреферът вдигна засада и голът не беше признат“, разказва Перумал.

Така в последната минута на двубоя все още няма гол. По радиото Лъчезар Йонов получава нареждане да покаже по-дълго продъл­жение. Играе се цели 13 минути след редовното вре­ме! Най-накрая унгарският съдия Ленгел свири срам­на дузпа. Аржентинците я вкарват, бият с 1:0 и черно­то тото излиза.

Вместо обаче да се рад­ват на победата, шефовете на футбола в Аржентина са бесни. Еметерио Фриас, президент на футболната лига на Кордоба, подава жалба до шефа на федера­цията и вицепрезидент на ФИФА Хулио Грондона. „Ще пусна рапорт до Грондона за представянето на унгарския арбитър. Решенията му тотално компрометира­ха съдийството от Източна Европа”, добавя той.

Налага се българите и унгарците да изфирясат по най-бързия начин от Кордоба. По плана на мафи­ята Лъчо Йонов и другите двама нашенци е трябва­ло да ръководят финала на турнира. Само че след излагацията с дузпите им се налага да се спасяват. „Стана голяма издънка. До този момент никой в Южна Америка не предпо­лагаше, че манипулиране­то на резултати вече е за­сегнало и техния футбол”, казва Перумал в „Кралете на Келонг”.

Всъщност обаче това далеч не е първият трафик на български съдии в Южна Америка осъществен от бандата на Коце Маца. Два месе­ца по-рано, през октомври 2010 г., две съдийски бри­гади от Пловдив са изпра­тени да свирят на турнир във Венецуела, отново за младежи до 20 години. Едната тройка са вече по­знатите герои от Арженти­на Йонов, Тарълов и Митев. Останалите са главният рефер Руслан Минчев и асистентите Пеньо Ташев и Веселин Рашков. Шес­тимата изведнъж изчезват мистериозно от България. Единият казал, че оти­ва в Португалия, друг си намерил работа на село. Групата, ескортирана от бандитите, всъщност отли­та за Каракас, а оттам ги прехвърлят в град Пуерто Ордаз, където трябва да се играят мачовете.

Наивните венецуелци не подозират какво им се готви. Нещо повече – тур­нирът е организиран със съдействието на властите в щата Боливар и лично на генерал-губернатора Франсиско Ранхел Гомес. Завалиите си мислели, че им водят елитни съдии от Европа. Само че до този момент пловдивчанинът Минчев например бил на­дувал свирката само по селските ливади в българската „В” група. Изведнъж го пускат да свири на 40-хилядния стадион „Качамаи”, строен специално за турнира „Копа Амери­ка” за 74 милиона долара. Той и помощниците му ръ­ководили мача Еквадор – Камерун (2:0) и още един двубой. Йонов пък свирил Венесуела – Тринидад и Тобаго (4:2) пред внуши­телно количество публи­ка на „Качамаи”. Шестият гол влиза в 4-ата мину­та на доиграването. Пак в последната минута на мач, ръководен от Йонов, е фиксиран резултатът в двубоя на тринидадците срещу Еквадор. До по­следно еквадорците водят с 1:0, но в 94 минута пловдивчанинът отсъжда дузпа от която резултатът става равен 1:1. Йонов свири и Венесуела – Никарагуа 5:0. В трите мача под негово ръ­ководство са вкарани общо 13 гола – мечта за всички тотаджии, които залагат на високите резултати!

В „Кралете на Келонг” Уилсън Радж Перумал хвали българските съдии, че са си свършили добре работата. „Нашите рефери бяха подготвени за всич­ко както трябва. Само че турнирът накрая се оказа голяма щета! Нямаше за­лагания и загубихме цели 400 000 долара.”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене