Вестник в Лондон забърка благоевградското ексченге Г. Прегьов в схема за пране на пари

111

Гастарбайтери твърдят, че му платили по 230 паунда, за да ги уреди с работа и квартира „изгорели“…

Бившият благоевградски полицай Георги Прегьов, който завлечесвои съграждани с повече от 10 000 лв. и през 2010 г. се скри в Лондон, стана герой в бр. 8 от тази година на “BG BEN Newspapaer”- 32-страничен вестник на българската общност в Обединеното кралство , който излиза вече 10 г. в тираж от 8000 броя. В материал под заглавие „Кажете на вашите приятели в България за тези хора“ е публикуван разказ на българин, предста­вил се с името Ради, според когото, освен че Прегьов го измамил с пари, той изпол­звал и банковата му сметка за пране на пари.

Младежът разказва, че тръгва за Лондон след запоз­нанство по Скайп с плевенчанката Ася Капирова, която му обещала срещу комисиона от 350 лева да го уреди на работа в английската столи­ца в строителството. Прегьов го чакал в Лондон на гара „Виктория“ и му взел 230 паунда за квартира, както и ракията, която българинът си носел. След като цяла седми­ца твърдял, че ще му намери работа, бившият полицай му поискал старата дебитна кар­та, която Ради пазел празна от предишно пребиваване в Лондон, ПИН кода за нея и личната карта. Дни по-късно българинът получил писмо от банката, че му закриват смет­ката за лошо кредитно досие. Към известието имало и из­влечение, според което през сметката му в последните дни били превъртени 7000 паун­да, чрез които някой сключил договори за няколко мобил­ни карти.

Към писмото си Ради е приложил и снимка на Геор­ги Прегьов, за да имат хора­та визуална представа как из­глежда. Приложил е и схема за ограбване на гастарбайтерите и прането на пари, кои­то лично начертал, за да е в помощ на полицията.

В схемата са записани за­месените лица и телефонни­те им номера, повечето от които вече не са актуални. Срещу част от тях има и кон­кретни обвинения. Освен Ася Капирова /отговаря на скайп Rabota-London/, в схемата фигурират още имената на Миро Мирков /“фалшифиц. информ., трафик на хора, източван кредит, карти, взе­мане на лични документи“/, Мариан Начев /“имащ над 10 къщи, настаняващ българи“/, Константин от Латвия /“също държи къщи“/, Деан Неделчев и Слави Славев от Стара За­гора, Росен от Благоевград / „източване на кредитни кар­ти“/, Любо или Миро „той контролира всичко!“, Майму­ната /“той прави преводите, той казва кога, къде и какво, колко“/ и др. Под схемата Ра­ди е написал: „Имат хора в банки, в магазини на много оператори за нови таблети, телефони“.

От няколко седмици бъл­гари, тръгнали на работа в Лондон по същата схема, ми­наваща през Прегьов, масо­во звънят в родината и се оп­лакват, че са му дали по 300 паунда за работа и квартира, но останали на улицата, а Прегьов спрял да отговаря на телефона си. Всички твърдят, че са подали или ще подадат жалби срещу него в лондон­ската полиция.

Вчера в редакцията на вестник „Струма“ от Лондон се обади Николай Ичев от Габрово. Той твърди, че прис­тигнал в Англия на 2 март и дал на Прегьов 310 паунда, който му обещал да му уреди необходимите документи и карта и до 2-3 дни да му на­мери работа като строителен бояджия.

„На другия ден отидохме в една банка да ми открият банкова сметка, но явно там им е направило впечатление, че Прегьов често им води българи, защото го върнаха. Наложи се сам да ходя да се оправям със сметката. На мен Прегьов ми намери квар­тира, която трябваше да си платя веднага, но толкова – работа не ми намери, а и спря да вдига телефона си. Ведньж по погрешка го вдиг­на и като разбра, че си ис­кам обратно парите, които му бях дал, се развика, че ми е помогнал достатъчно посо­чил ми е къде да спя, освен това не ми намерил работа по моя вина, защото не знам английски. Следващия месец за мен бе буквално ходене по мъките. Напуснах квартирата, в която останаха други три­ма измамени от него бълга­ри – Милен от Стара Загора, Поля от Враца и Сашо от Бан­ско, намерих си друга квар­тира, всеки ден звънях на стотици обяви за работа, по 4-5 часа обикалях обекти и накрая все пак си намерих работа. Не съм се отказал обаче да си взема от Георги Прегьов парите – вече пода­дох жалба срещу него в мес­тната полиция“, разказа ис­торията си Н. Ичев.

На 7 май Г. Прегьов се обади на редакционния теле­фон в „Струма“ с твърдение­то, че срещу него върви кле­ветническа кампания и че всичко е лъжа. Той обеща да даде телефон, на който да го наберем за повече информа­ция по скандалния казус, но това не се случи.

Г. Прегьов е закрил и всич­ките си профили вьв фейсбук, показа справка на „Струма“. След като през 2010г. замина за Лондон заедно със съпругата си Ев­гения – дъщеря на популярна­та математичка в Природо- математическа гимназия Ка­тюша Кирилова, и детенцето им, Прегьов се разведе и об­яви, че ще остане в Англия. По онова време наистина бе­ше малко вероятно да се вър­не в България, защото през 2010г. той бе осъден да пла­ти 10 889,23 лв. на бившите си хазяи Мария и Георги Георгиеви за кафене „Луксор“ в Благоевград, което стопанисваше на името на Евгения, а според бившите му вече колеги в Първо РУП на ОДП – Благоевград освен на Георгиеви, Прегьов дължал пари и на много от тях.

След публикацията в „BG BEN Newspaper“ и подадени­те срещу него жалби в лон­донската полиция не е изклю­чено обаче Георги Прегьов да напусне тихомълком и Остро­ва.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене