Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще се проведе в два, а не в един ден

Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще се проведе в два, а не в един ден, поради големия интерес към него.

Това съобщи кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, цитиран от Фокус.

Причината, е че от вчера до днес около 20 нови групи са заявили желанието си да вземат участие в маскарадните игри, които ще се проведат на 11 и 12 януари в Симитли.

„От вчера до днес имаме близо 20 нови заявки за участие във фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“, очакваме броят им да се повиши още“, каза Апостол Апостолов.

По думите му това е основната причина, която е наложила спешна промяна в регламента и вместо 1 ден, продължителността на игрите ще бъде 2 дни.

„По принцип ние от няколко години обмисляме да направим фестивала в два дни. С оглед случилото се с фестивала „Сурва“ – Перник решихме, че няма смисъл, както миналата година, да обявяваме наградите чак в 23.00 часа на осветлението на стадиона в Симитли. По-добре ще бъде да го разделим в два дни. Нещата съгласувахме с по-голяма част от групите, заявили желание да участват. Те се съгласиха с нас и така от 2020 година фестивалът ще бъде в два, а защо не и в три дни ако се явят още групи“, каза още Апостолов.

Кметът на Община Симитли припомни, че принципът на фестивала е не те да изпращаме покани, а самите групи да се обаждат и заявяват желанието си да участват.

„И в двата дни фестивалът ще започне от 09.30 часа и ще продължи до 17.00 – 17.30 часа, а може и до по-късно. Трудно е да кажем точен час на приключване, защото регламента, който сме обявили за представяне трудно може да бъде спазен“, подчерта Апостолов.

Той посочи, че до вчера се е очаквало в игрите да вземат участие 36 групи, но към днешна дата броят им е вече близо 50.

„В следващите дни очакваме броят да се повиши още. И в момента продължаваме да получаваме обаждания и заявки от групи, които са били заявили участие в Перник, но след като бе обявено, че там няма да има фестивал, то явно хората, след като са се подготвили, искат да се изявят. Вие, като пряк свидетел на фестивала виждате, че фестивалът в Перник трудно може да се конкурира с нашия. Така, че това също предупределя нещата – фестивала да се прави не в един, а в два дни. Освен това през последните години на нашия фестивал участват много повече групи, отколкото в Перник“, коментира Апостолов.

Кметът на Симитли бе категоричен, че фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ се е превърнал в най-големия в България за маскарадни игри.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене