Трескава подготовка върви в БДЗП за предстоящото средиземно преброяване на водолюбивите птици което ще се проведе от 9-ти до 12-ти януари

По традиция първата важна дейност на БДЗП за годината е през месец януари, когато подготвяме екипите си за участие в среднозимното преброяване на водолюбивите птици. Тази година броенето ще се извърши в периода 9-12 януари 2020 г. Организатори за 44 път в България са Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС), сподели за Топ Преса  председателят на  клона на БДЗП – Гоце Делчев , Димитър Попов .

 

Над 100 доброволци и членове на БДЗП и участващите партньори, обединяват усилията си в повече от 40 екипа, които ще посетят всички големи водоеми в страната. В същия период ще бъдат преброени птиците и в почти всички европейски страни и страните от Африка и Близкия Изток. В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, и всички големи язовири и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици. Участниците ще отчетат броя, вида и разпространението на птиците. Резултатите ще ни дадат отговор на въпроса повече или по-малко са птиците у нас през тази зима и какви са основните заплахи за тях.

По време на преброяването специално внимание ще се обърне на зимуващите пойни и тундрови лебеди, тъй като през 2020 г. се провежда международното преброяване на двата вида.

Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. Това е показател за промените в средата, която обитават птиците и хората.

 

Партньори в преброяването в България са Изпълнителна агенция по околна среда, Сдружение за дива природа „Балкани”, Българска орнитологична централа, Федерация „Зелени Балкани”, Фонд за дивата флора и фауна и ДПП „Персина“ – гр. Белене. В полевите екипи ще участват и представители на СЛРБ. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) също има съществена роля в осъществяването на преброяването, осигурявайки автомобили и експерти от своите регионални звена, които ще извършват и проверки за нарушение на Закона за лова. Съдействие в преброяването ще окажат Югозападно държавно предприятие, ДЛС “Дикчан” ­ с. Сатовча и ДГС – Гоце Делчев, които ще подпомогнат преброяването в района на р. Места и яз. Доспат, както и експерти от Община Козлодуй, които ще осъществят преброяването по река Огоста. Язовир Искър и някои от водоемите в Софийско ще бъдат посетени от доброволци на клуб „Скорец“ към Билогическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, обясни Димитър Попов .

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене