Докога Костинброд ще е решение за благоевградския боклук?

Задава ли се криза с боклука на Благоевград? Този въпрос все повече тревожи жителите на областния център. Доказателство за това е, че темата бе разисквана и на днешната сесия на общинския съвет в града.

На нея стана ясно, че при новоизградено и модерно депо за битови отпадъци община Благоевград вероятно още дълго ще продължи да депонира отпадъците в Костинброд. За тази дейност вече са заделени от хазната 1,2 милиона лева.

Колко време ще ползваме чуждото депо? Няма точен отговор. По всяко време местният парламент в Костинброд може да покаже „червен картон” и да откаже да приема благоевградските боклуци. Съседните общини с нови депа като Сандански и Разлог отдавна декларираха, че нямат възможност да приемат отпадъците на областния център на Пиринско.

Какво ще правим тогава? И тук няма отговор. До тази заплетена ситуация се стигна след решение на кмета Румен Томов да не подпише договор с фирмата, избрана по времето на предшественика му Атанас Камбитов, която да оперира в самото депо. Градоначалникът смята, че с тази дейност може да се справи общинската фирма „Биострой”, при това за по-малко пари. Но пък ще са необходими 1 милион лева за закупуване на необходимата техника, отделно ще се увеличат разходите за осигуряване на експерти и друга работна ръка. Общинското дружество ще трябва да има компактор, булдозери, багери, самосвали и други специализирани машини.

И в момента виси въпросът, ако спечелилият обществената поръка при предишния кмет оператор реши да обжалва в съда. Делото може са проточи месеци наред. А това няма да позволи да ползваме модерното депо в Бучино и ще трябва да депонираме отново в Костинброд. Грубите сметки сочат, че на месец община Благоевград плаща около 300 000 лева за депониране на своите отпадъци в депото в Костинброд. През времето, в което трае съдебната сага, нашето депо не може да се ползва. Ако това време е 1 година, това ще струва 3 милиона лева. Ако фирмата-оператор спечели делото, то е сигурно, че община Благоевград ще плаща и неустойка. Дали всички тези разходи няма да излязат прекалено скъпо на благоевградчани? И да ни излезе по-скъпо, въпреки че идеята на кмета Румен Томов е да спести средства, като общинската фирма „Биострой” оперира в депото.

Идеята общинската фирма да оперира в новото депо има своите поддръжници и своята логика. Но има и неизяснени въпроси. Ако някоя от безбройните екоорганизации открие дори малка нередност при експлоатация на сметището, те са безкомпромисни и ведната ще сезират Европейската комисия. Всички знаем, че санкциите за подобни нарушения са огромни. Глобите, ако бъдат наложени, се заплащат не от собственика на депото, а от оператора. Но в нашия случай това е общинската фирма „Биострой”, което означава, че санкциите ще плащаме всички ние. Въпросите се трупат, а благоевградчани с основание очакват точни и ясни отговори от общинската управа.

ilindenpres.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене