Богоявление /Йордановден/ в град Сандански

Ритуалът ще се състои от 11:30 часа на езерото в Градски парк „Свети Врач“

По традиция християнският празник Богоявление /Йордановден/, който отбелязваме на 6 януари, ще започне с празнична служба в храм „Св. вмчк. Георги“ от 07:30 ч. В 11:00 ч. Свещениците от местното църковно настоятелство и кметът на Община Сандански – г-н Атанас Стоянов ще поведат литийно  шествие от храм „Свети Георги“ до езерото в градски парк „Свети Врач“.

Църковният ритуал на езерото ще започне в 11:30 ч. В него ще се включат и военните от Военно формирование – Благоевград 56 040 с командир Кирил Спаневиков. Ще бъдат осветени знамената на България и Община Сандански, като традиция, която в продължение на много години е неизменна част от воинските и християнски обреди, които подчертават неразривната връзка между общество, църква и армия.

От Църковното настоятелство апелират на този свещен празник всички, които ще участват в ритуала по хвърляне на кръста да бъдат кръстени, както и да не са употребили алкохол и наркотични вещества.

Богоявление е един от най-големите християнски празници. С него отбелязваме кръщаването на Иисус Христос във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител.

Сам Бог се явил в онзи момент за обществено служение – оттук и названието на празника. Празникът Богоявление е свързан с тайнството на водоосвещението, което според Църквата ще очисти човешките грехове.

Ето защо в този ден навсякъде, където има водоем, се освещава водата и се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. Следва тържествена литургия, наречена „Велик водосвет“, при който се обновява светената вода в храмовете. Тя пази от болести и пречиства душата. 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене