ЗЛОУПОТРЕБИТЕ С КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ: Защо и коректните собственици ще връщат пари?

Има ли несправедливо наказани?

Едно от знаковите събития през годината беше аферата с къщите за гости. Фонд „Земеделие” извади дълъг списък от собственици, които заради открити злоупотреби с евросредства трябваше да върнат взетите пари. Част от посочените в този списък обаче твърдят, че бизнесът им е чист.

През 2016 година собствениците на къща за гости в Гърмен получават 384 хиляди лева, за да я построят върху бащина земя. Днес, те трябва да върнат парите,защото се оказва, че според фонда е допуснато нарушение. Държавният орган  е установил, че в бизнес плана, от преди 3 години, е записано, че собствениците ще печелят по-висока сума от това, което в действителност печелят днес. И така се оказват неизрядни.

„Бяхме заложили един бизнес план, който за момента може би ни се е видял, че може да бъде изпълнен, но с течение на времето, се появиха още доста нови къщи и просто не можем да го изпълним”, заяви бенефициентът Георги Мавродиев.

Собствениците на къщата твърдят, че прогнозната печалба, залегнала в бизнес плана им на практика, е непостижима. Тоест още през 2016-а година те са били обречени да се превърнат в нарушители – от тези, които са им съставили бизнес плана.

„Цената за цялата къща на нощ е 500-600 лв. с включена закуска, със сауна джакузи. Дори цялата къща да е пълна 365 дни в годината, пак не можем да достигнем показателите, които консултантите са записали в бизнес плана”, каза Елена Янева, собственик на къща за гости.

Туристи все още има, но според хората от бранша реномето на този вид бизнес е напълно съсипано.

„Беше обяснено, че това са пари които се дават на бенефициентите. Те ги взимат, отиват някъде на село, закопават ги и повече нищо не се прави. Тоест строят си къщи за лични нужди”, каза Георги Янев, адвокат на бенефициента.

Бизнес планът е разработен за 10 години. Как те на базата на 3 години казаха, че сме ощетили бюджета. Внасяме си осигуровките. Данъкът ни е 2000 лв. всяка година”, каза още Елена Янева.

Собствениците са категорични, че парите, които са взели от Фонд „Земеделие”, са инвестирали до стотинка в къщите, а печалбите им все още са твърде ниски.

В Гърмен отбелязват, че в последните години туризмът в градчето сериозно се е развил заради къщите за гости. А ако заради скандала те затворят врати, в района очакват неизбежен отлив на посетители./Nova.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене