Фирма в Гоце Делчев купи най-модерната технология за тоалетна хартия – ще е по-здрава с по-малко суровина

По Оперативна програма “Иновации и конкурентноспособност” 2014-2020 “Интерпред Партнер”АД купи производствената линия за 3,6 млн. лв.

Може ли с по-малко суровина, по-малко парфюми, лепило и боя, да се произведе още по-здрава, но пък и още по-нежна и ароматна тоалетна хартия? Да, ако се използва най-модерната технологична линия в света, която отскоро работи в гоцеделчевското предприятие “Интерпред Партнер” АД за производство на тоалетна хартия, кухненско руло, покривки и салфетки за маса от хартия, познати като “Зебра” и “Малива”.

За първи път във фабриката бе приложено пилотно и иновативно за България технологично решение за производство на тоалетна хартия и кухненско руло. Това стана благодарение на спечеления проект “Повишаване на ресурсната ефективност на “Интерпред Партнер” по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г.

Общата стойност на проекта е 3 624 906 лв., като безвъзмездна финансова помощ е 1 274 457,10 лв., а съфинансирането от страна на фирмата е 2 350 448,90 лв.

“Както всяко производство, така и нашето се нуждае от непрекъснато усъвършенстване, повишаване на ресурсната ефективност и прилагане на нови решения, техники и методи. По този проект купихме най-модерната поточна линия в бранша ”, каза съсобственикът на фирмата Росен Думанов.

Допълва, че освен много по-високата производителност на новата линия – 500 метра в минута, вместо досегашните около 150-180 метра, технологията на производството е усъвършенствана.

Оптимизира се количеството влагани основни суровини и спомагателни материали, като се намалява влаганата основна суровина, намалява се количеството лепило, както и картона за изработката на шпули на тоалетната хартия и кухненските рула. Постига се и по-ефективно управление на отпадъците, като се предотвратява образуването на отпадъци от хартия, намаляват отпадъци от опаковки от пластмаса. Използването на суровини е оптимизирано и отговаря на екологичните норми. Настройките и командите се подават отвън чрез автоматизирана система за управляване на процеса.

“Вече използваме по-малко суровини – тишу, картон, лепило и спомагателни материали като парфюмен аромат. Основната суровина – тишуто, се намалява заради т. нар. технология на гладкия среден пласт. Досега се гофрираха трите пласта. Сега вече издатините от горния и долния опират в средния гладък пласт и се получава ефектът на възглавницата. Така хартията става по-здрава, по-мека и по-плътна, няма усещане за грапавина”, обясни другият съсобственик на фирмата Иван Белянов.

“Освен поточната линия, направихме и много съпътстващи инвестиции – складове за готовата продукция, защото сега тя ще се увеличи поне два пъти, ремонти на нови помещения, нов трафопост и др. Категорични сме, че помощта по ОП “Иновации и конкуретноспособност” е добър вариант за разрастване и модернизиране на производството, но само ако една фирма наистина има намерение да е в крак с изискванията на пазара. А те стават все по-големи. Клиентите са все по-взискателни и търсят високо качество”, каза Думанов. Съдружникът му Белянов пък допълни, че работят в тази сфера от 25 г. и в началото продукцията се е правила от рециклиран материал, но много бързо се е преминало към целулоза, ароматизиране, нов дизайн и др. Фирмата изнася продукция не само във всички Балкански страни, но и в Мароко, Алжир, Тунис, Украйна, Малта, ОАЕ и дори във Венецуела.

“Истина е, че не ние търсим активно партньори по света, а те ни намират, разбирайки за качествата на нашите продукти ”, обясни Белянов.

Фирмата е първенец у нас при продажбите в категорията на кухненските рула и салфетките. Доказала своето качество като производител като Оперативно програма „Иновации и конкурентоспособност“ до голяма степен е допринесла за това.

24chasa.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене