ТРАДИЦИОННИ ПРАЗНИЦИ И ОБИЧАИ НА ХРИСТИЯНИ, МЮСЮЛМАНИ И РОМИ ПО ПРОЕКТ, ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+ “ОЖИВЯХА В СУ САТОВЧА

Във връзка с ПРОЕКТ „Мултикултурно образование“, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1, Образование за възрастни на СНЦ „Алианс Франсез Благоевград“ , г-жа Райка Славчева и учениците от 9-б клас  при СУ Сатовча ,организираха тържество, посветено на традиционните български празници и обичаи.

Гости на тържеството бяха:  Снежана Джалова – представител на християнската общност;  Абибе Джилджова – представител на мюсюлманската общност, Митко Филипов – представител на ромската общност и родителите на учениците от 9-б клас.

Чрез мултимедийна презентация, старши учител  Райка Славчева и учениците запознаха присъстващите с народните празници и обичаи – Коледа, Великден, Рамазан Байрам, Курбан Байрам, Банго Васил /Ромската Нова година/ и др.

Целта бе да се създаде интерес към празничната традиция и към проучване и съхранение на създадените обичаи на различните религии, които живеят съвместно векове наред в разбирателство и толерантност.

Календарните празници са един от най-важните елементи в културата на всеки един етнос. Те изразяват желанието на човека да опознае и овладее времето, откъсват го от делничните трудности и неволи, дават му възможност да се почувства по-значим, свързани са с надежда за идване на доброто.

Отбелязването на традиционните празници и обичаи е добър начин за среща с хора от друго поколение.

Ученикът Кристиян Джилджов интервюира гостите, които разказаха за спецификата на празниците и обичаите на различните религии, свързани с плодородието, здравето и вечния кръговрат на живота.

На тържеството пристигна и Дядо Коледа, който раздаде подаръци на най-послушните ученици.

На финала на празненството, християни, мюсюлмани и роми седнаха заедно на празничната трапеза, а г-жа Снежана Джалова поздрави всички с фолклорни народни песни, с пожелание за здраве и все така сплотени.

Нека продължаваме да бъдем мъдри, състрадателни, щедри и да се обичаме братски. Нека празниците, бъдат изпълнени с радост, щастие и благоденствие. Нека никога не забравяме, че Бог ни е създал Човеци и винаги да носим човещината в себе си.

Искрени благодарности за участниците, родителите, които приготвиха трапезата, управителя на магазин „Дани“, Снежана Джалова, Абибе Джилджова, Митко Филипов,  Джеват Дунчев – Директор на СУ-Сатовча.

Информацията е предоставена от г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език и Координатор на Проекта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене