9 стъпки за подобряване на предразположена към акне кожа

Акнето може да засегне всеки на всеки етап от живота им. Тези топ съвети ще ви помогнат да подобрите външния вид на кожата си, без да използвате лосиони или отвари.
Акнето не се ограничава до засягане на лицето – много хора страдат от болезнени, и неприятни петна по гърба, шията и гърдите също. Всъщност акнето може да засегне кожата навсякъде, освен дланите на ръцете и ходилата на краката ви.
Има много митове за акне, включително неговия произход. Акнето не е причинено от това, че сте „нечисти“ или „ядете мазни храни“. Причинява се от генетична склонност към образуване както на запушени пори, така и на мазна кожа. Запушването на порите предотвратява появата на себум (естествено произведени масла) от порите и това подхранва и размножава бактерии във фоликула. Тялото ви реагира, изпращайки бели кръвни клетки за борба с бактериите и това причинява възпаление.
За някои акнето може да бъде безпощадно състояние, което се нуждае от медицинско лечение, за други промяната на начина на живот и храненето може да осигури антидот или да помогне за облекчаване на състоянието.

Следните съвети могат да ви помогнат да подобрите външния вид на кожата си:

  1. Ексфолирайте редовно
    Редовният ексфолиант ще помогне за отпушване на порите и предотвратяване появата на нови петна. Използвайте лек, естествен скраб за тяло на основата на орехови черупки веднъж или два пъти седмично и избягвайте груби или химически ексфолианти, тъй като те могат да влошат пъпките. Важно е да не ексфолирате прекалено много, тъй като това също може да влоши кожата ви, причинявайки по-голямо възпаление, и избягвайте използването на ръкавици или четки, тъй като те натрупват бактерии, които ще влошат кожата ви.
  2. Упражнение
    Не се отказвайте от упражненията. Много страдащи от акне спират да спортуват, защото потенето изглежда го влошава. Упражнението ще ви поддържат здрави и може да помогне за отпушване на порите. Просто не забравяйте да се миете веднага след тренировка.
  3. Яжте тези храни
    Бадемите, боровинките, авокадото и бъбреците са сред редица храни, които могат да помогнат за намаляване и предотвратяване на възпалението. Това може да направи кожата по-малко вероятно да развие болезнените и възпалени петна.

 

  1. Насладете се на слънцето
    Излагането на слънце е от съществено значение за доброто състояние на хората, тъй като по този начин ние усвояваме витамин D, който помага за укрепване на костите ни. И само 15 минути излагане на слънце на ден могат да помогнат за лечение на симптомите на акне чрез изсушаване на себума. Въпреки това, по-дълго и изсушаващите ефекти могат да бъдат противодействащи, блокирайки порите допълнително.Важно е винаги да носите слънцезащита с UVA и UVB защита, когато сте на слънце.
  2. Взимайте душ не повече от веднъж на ден
    Прекаленото измиване може да раздразни кожата и да причини повече възпаления, които могат да обострят акнето.

 

 

  1. Пийте много вода
    Водата е от съществено значение за всичките ви телесни функции и това включва черния дроб, който контролира производството на хормони. Хормоните играят роля при акне чрез увеличаване на производството на себум, ето защо акнето често се появява при тийнейджъри, които през тези години преминават през хормонални промени. Пиенето на вода ще ви помогне да поддържате оптимално здраве. Пийте два литра на ден или повече.

 

  1. Измийте грима преди лягане
    Измиването на грима с вода и ph-неутрален сапун преди лягане ще отпуши порите ви, позволявайки на кожата ви да диша и намалява вероятността от появата на пъпки.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене