Аржентина излъга Холандия при дузпите

Аржентина

24 години по-късно, финалът на Мондиал отново ще срещне “гаучосите” и Германия

Аржентина се класира в битката за трофея за първи път от 1990-та година насам, след като отстрани след изпълнение на дузпи Холандия, пише gong.bg. Двата отбора играха 120 минути на котка и мишка, и само за 0:0, за да оставят на дузпите да решат всичко. Това бе и първият полуфинал в историята на Световните първенства, който завършва без голове. При дузпите холандците бяха спрени от невероятни спасявания на Серхио Ромеро, а Тим Крул този път не бе на вратата на „лалетата“. Рон Влаар и Уесли Снайдер бяха безсилни пред Ромеро, докато неговите съотборници успяха да отбележат всичко, а Макси Родригес запечата победата за Аржентина.

Аржентина ще играе на финал за пети път в историята си, но първи от 24 години насам. Аржентинците са печелили два пъти трофея – през 1978 и 1986-та година.

За трети път „гаучосите“ ще се изправят и срещу Германия на световен финал – през 1986-та Аржентина излиза победител, но през 1990-та титлата е за Бундестима.

Аржентина стигна до този финал без да допусне гол в елиминациите, а освен това остана единствен от 32-та тима на Мондиала, който до момента не е изоставал в резултата.

Отпадането на Холандия означава, че нито един от двата финалиста от Мондиал 2010 няма да играе в битката за трофея.

Двубоят на „Коринтианс Арена“ беше едно безкрайно дебнене от началото до края. И двата отбора откровено играеха повече, за да не допуснат гол, отколкото да вкарат. Звездите в отборите – Лео Меси и Ариен Робен, бяха изключително зорко пазени и така и не успяха да се разгърнат.

Шокиращите общо четири точни удара в очертанията на вратите бяха отправени за цели 90 минути, и чак в продълженията нещата станаха с една идея по-интригуващи.

Мачът започна с минута мълчание в памет на Алфредо Ди Стефано – легендата на Реал Мадрид почина в понеделник.

Аржентина владееше някаква относителна инициатива в началото, като Лео Меси тества Силесен, а след това Езекил Гарай с глава бе на път да открие резултата, преди Влаар да го блокира.

Отбраната на Холандия продължи да действа съсредоточено и отказа и Лавеци, и Игуаин до края на полувремето.

Дъждът допълнително уби качеството и единоборствата следваха едно след друго, без да водят до голови ситуации.

В заключителните 15-20 минути от срещата, Холандия се събуди за живот. Тук обаче и защитата на Аржентина реши да покаже класата си, и твърдо и непоколебимо лиши от възможности Кайт и Ван Перси.

В 75-та минута Игуаин получи извеждащ пас на върха на аржентинската атака, за момент изглеждаше, сякаш топката се оплита в мрежата, но се оказа зрителна измама. Нападателят бе и в засада.

Алехандро Сабея направи две късни смени – Серхио Агуеро и Родриго Паласио се появиха в игра, но и те не промениха нищо.

Ариен Робен имаше шанс да реши мача, в добавените минути на редовното време. Влизайки във вратарското поле обаче Хавиер Масчерано му направи отличен шпагат, и изби чисто.

Последният ход на Луис Ван Гаал бе Клаас-Ян Хунтелаар, вече в първото продължение, вместо лекувалия се до последно от вирус Робин Ван Перси. Хунтелаар обаче успя единствено да си изпроси жълт картон.

Най-чистото положение за Аржентина дойде чак в 115-та минута Меси изведе отлично Паласио очи в очи със Силесен, но Паласио не успя да отиграе добре и подари топката на стража.

 

При дузпите:

– за Холандия Рон Влаар – Ромеро спасява

– за Аржентина Лионел Меси – 0:1

– за Холандия Ариен Робен – 1:1

– за Аржентина Езекил Гарай – 1:2

– за Холандия: Уесли Снайдер – Ромеро спасява

– за Аржентина: Серхио Агуеро – 1:3

– за Холандия: Дирк Кайт – 2:3

– за Аржентина: Макси Родригес – 2:4

 E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене