Дългогодишният пчелар от Благоевград Тодор Петров: БЪЛГАРИНЪТ СЕ ОГРАНИЧАВА С МЕДА, ЗАЩОТО МУ Е СКЪП…

Медът е полезен и можеш да хапваш от сладкото лекарство, колкото ти е вкусно. Българинът обаче се ограничава с меда, защото му е скъп, разказа дългогодишният пчелар Тодор Петров. Той продава продукцията си на кооперативния пазар в Благоевград. От 20 години произвежда мед и коментира, че пчеларството се предава по поколение в неговото семейство. Има 70 кошера и изкарва средно 20 килограма мед от семейство кошер. И ни разказа с такава любов за грижите към пчелите.

Пчелите са онези животинки, които жилят, но и създават най-натуралния и полезен продукт – мед. Освен че произвеждат вкусен мед, на който се радват хора и мечки, пчелите имат и друга, може би, още по-важна роля – опрашването на растения. Пчелите прелитат от цвят на цвят, прашецът от растенията се полепва по тялото им и по този начин се осъществява кръстосаното опрашване. Този процес е изключително важен за разнообразието на растения по планетата, а пчелите го правят между другото, без да искат, на добра воля.

Въпреки, че са работливи се нуждаят от старателно отглеждане. А най-много грижи за кошерите се полагат през пролетта и цялото лято. Важно за пчелите е да бъдат подхранени със сироп от вода и захар, за да се възстановят от зимния период. Подготовката за зимата продължава през целия месец септември със същия сироп от вода и захар, но пчелите също се нуждаят от поне 10 – 15 килограма мед, за да преживеят зимата. Пчелите са най-самостоятелни през лятото. Тогава те сами набавят храната си и това е моментът, в който се случва магията на опрашването. Но това не означава, че пчеларят не полага грижи за тях през лятото. Напротив, това е сезонът, в който се събира медът и може да се каже, че тогава е най-натовареният период за пчеларите.

Загиването на пчелите, не е засегнало Тодор, защото според него, когато пчелите се третират хубаво, няма проблеми. Винаги има загуби, но важното е да не са много, добави пчеларят. Разходите по кошерите също не са малко – за гориво, рамки, восъчни основи, за покупка и боядисване на кошери, за инвентар. Има много работи за поддръжката на кошерите, скъпо е, но не се отказва. Участвал по европрограма с надеждата, че ще има финансова помощ, но не останал доволен и се отказал, защото няма смисъл: „трябва да внеса 55 лв., за да получа 5 лв.“, което е абсурдно, заяви пчеларят.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене