Едва 20-30% от плодовете и зеленчуците продавани по родните пазари са български

пазар

С увеличено родно производство, можем да преборим вноса на некачествени плодове и зеленчуци от Гърция, Турция и Македония. Родният зарзават е по-качествен, но не е достатъчен като количество. Това е мнението на търговците и купувачите на пазара в Благоевград.

Едва 20-30% от плодовете и зеленчуците продавани по родните пазари са български. Родната продукция освен малко като количество е и на по-високи цени от вносната, но си остава предпочитана от благоевградчани.

„Предпочитам български продукти. Винаги си купувам от пазара, аз си имам тука и приятели и винаги от тях, много рядко си купувам от зеленчукови магазини”.
„Ние предпочитаме български, ама купуваме каквито има. Естествено, че се съобразяваме и с цената, гледаме по-евтиното”.
„Предпочитам българско и от нашия си край тука да е”.
„Разбира се, че български, за да ни върви икономиката, освен това нашите продукти са най-екологични”.

Решението на проблема с големите количества вносна продукция според благоевградчани е затягане на контрола по границите и увеличаване на родното производство.

„Щом като не произвеждаме ние, а задоволяваме едва 20% от нуждите си, естествено, че ще внасяме, а те ще ни продават това, което казва българската поговорка „ На ти Боже това, що за мен не може”, каза Васил, производител.

На пазара в Благоевград днес българските домати се продаваха  между 1,60 лв. и 2 лв. за килограм срещу 1 лв. за килограм вносни домати. Въпреки по-високата цена обаче родният зарзават беше предпочетен от купувачите.

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене