Камбитов шарил като за последно! Как запалването на коледната елха в Благоевград поевтиня 3 пъти с идването на новия кмет Томов?

Началото на Коледния фестивал в Благоевград и запалването на коледните светлини, вече седмица вълнуват обществеността и медиите в града. Но какво пропуснаха всички, докато се „закачаха“ във форумите?

Три пъти е поевтинал ритуалът по запалването на коледната елха в Благоевград! Това показва справка на колегите от Благоевград нюз, които даказват че Камбитов и зарята му са, стрували адски много на благоевградчани. Както се вика, Камбитов е харчил като за последно. Томов може и да е изплагиатствал малко от друг колега, може и да е слев в ПР – ът но поне, мисли за своите съгрлаждани. Види се: 

Новата управа на областния център е обект на критики, заради липсата на заря, както и по отношение на това, че програмата е изготвена от екипа на бившия кмет Камбитов, когото пък критикуваха преди време, че пускал твърде много заря, което му създаде и подобен прякор. Програмата е идентична-да, но може би е нормално, като се има предвид, че екипа в отдел „Култура“, който е натоварен с организацията е същия, с който работеше предишният кмет. Темата със зарята пък, на практика е изчерпана, тъй като кметът Румен Томов вече обяви, че средствата, които са спестени от нея, ще отидат като дарение за Деян Апостолов, тъй като и целият фестивал тази година е посветен на кампанията за набиране на средства за лечението му.

Вълненията около празненствата, провокираха екипа ни, да потърсим цялата информация, свързана с организацията на Коледния фестивал, както и самото му откриване, което за първи път се превърна в ябълка на раздора и раздели Благоевград на две.

На зададените от нас въпроси, получихме отговори, които сами по себе си, повдигат нови въпроси, върху които обществеността трябва да се замисли.

Каква е разликата между миналата година и тази?

Оказа се, че разликата между миналогодишното запалване на елхата и тази, не е само зарята, за която всички говорят. По-съществена е разликата в средствата, с които са организирани двете събития.

Според официална информация, която поискахме от местната администрация, запалването на елхата и коледните светлини на града, на 5 декември 2018 година по план-сметка е струвало на бюджета 56 050 лв. Тази година, по същия повод, средствата, които са изразходвани са 13 660 лв. 42 390 лв. е точната разлика, или казано по друг начин, това е сумата, която е спестена от събитието, тази година.

Казано с други думи, ако на разположение имаме миналогодишния бюджет за запалване на елхата, а изхарчим колкото е тазгодишният, можем да организираме 4 събития.

От къде идва разликата, при положение, че събитията бяха идентични, ако изключим липсата на заря?

В перо „Озвучаване, осветление, наем и монтаж на видео екран и монтаж на външна сцена“, миналата година са платени 36 000 лв., а през 2019 год. 10 860 лв. Изчисленията показват, че само в това направление са спестени 26 000 лв.

В перо „Водещ“, през 2018 год. на Мария Силвестър са платени 2000 лв., а хонорарът на тазгодишния водещ Силвия Домозетска е бил 300 лв. Разликата тук е 1700 лв.

Хонорарите на Дядо Коледа и Снежанка са еднакви за двете години, или общо 400 лв. Тази сума е платена и миналата година и сега. Тази година са платени още 200 лв. за наем на ретро автомобила, с който те пристигнаха.

Идентични са сумите и за видеозаснемането, като за 2018 година са 1440 лв., а за 2019 год. 1500 лв.

Тази година в план-сметката са включени и 400 лв. за изработка и дизайн на пощенската кутия на Дядо Коледа.

В план-сметката за 2018 година има още няколко пера, които сега липсват и те са както следва:
„Заря“ -3500 лв.
„Изхранване на участници в програмата“ -180 лв.
„Нощувки на технически екип“ – 780 лв.
„Атракциони“-4200 лв.
„Книжки с програмата и афиши за Коледен фестивал“- 2280 лв.
„Звънци за джуджетата“ – 12 лв.
„Изработка, монтаж и изрисуване на коледни къщички и снежни човеци“- 5100 лв.
„Опаковане на кутии-коледна инициатива“ -150 лв.
Тези пера, са стрували общо 16 202 лв.

Попитахме служителите  в отдел „Култура“, какво са включвали две от перата, заложени в план сметката: „Атракциони“ за 4200 лв. и „Изработка, монтаж и изрисуване на коледни къщички и снежни човеци“ за 5100 лв..

В перо „Изработка, монтаж и изрисуване на коледни къщички и снежни човеци“ са включени : изработване, монтаж и композиция на 10 бр. снежни човеци, разположени пред зала „22-ри септември“ по време на коледните и новогодишни празници, както и пребоядисване, изрисуване и освежаване,  поради захабеност на фасадата на къщичките, разположени на пл. „Г. Измирлиев“, организирани в коледен базар. Снежните човеци бяха и част от украсата на сцената по посрещането на 2019г.“, обясняват от отдел „Култура“.

По отношение на „Атракционите“ ни пишат, че това  са Сдружение „Светъл кръг“, които по време на „запалване на коледните светлини на града и коледната елха“ през 2018г. бяха част от програмата. „Тяхното участие бе свързано с включването на трима мъже на кокили съпровождани от светеща топка и музикална кутия, които водеха коледното шествие от магазин „Била“ в посока пл. „Г.Измирлиев“. На сцената в последствие 4-ма артисти включиха светлините на коледната елха с атрактивен танц от специално изградена платформа в основата на елхата.„, завършва отговорът.

 Изпращат ни и линк  към клип от събитието,  с участието на артистите от Сдружение „Светъл кръг“:

www.facebook.com/cultura.blagoevgrad

И все пак се дължат отговори

Това, което е важно е, че има две идентични събития с огромна разлика в разходваните средства. И това е същественото, върху което би трябвало да се съсредоточи диалогът, но той е насочен в съвсем различна посока.

И докато в социалните мрежи текат спорове за или против заря сме, мисля, че би било добре да се замислим за по-важното, целесъобразно ли са харчени средствата от общинския бюджет, защо има такива огромни разлики, кой е отговорен за това?!

Няколко пъти вече, в публичното пространство бе споменато, че финансовото състояние на община Благоевград е тежко. Отговорност е на новата управа да информира гражданите, какво е реалното положение, в което се намира институцията, както и защо се е стигнало до това положение.
По всяка вероятност, това, което описваме днес е само част, от цялостната картина, а какво още съдържа, на този етап можем само да гадаем и да се надяваме, че предизборните обещания ще станат реалност и всичко, което установи новата управа, ще бъде сведено до знанието на хората./blagoevgrad-news.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене