Бавят парите за разширяването на училището в Рибново

6 милиона лева поиска в писмо до премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов директорът на Средно училище „Йордан Йовков” в гърменското село Рибново – Манчо Джуркин.

Договорът за реконструкция и разширяване на учебното заведение беше подписан преди повече от един месец с фирмата-изпълнител „Престиж Бизнес” ООД.

В момента обаче в сметката на школото има само 300 000 лева, които бяха отпуснати от Министерството на образованието и науката. Това означава, че не достигат 5,8 милиона лева, тъй като общата стойност на договора е 6 125 000 лева.

„С тези 300 000 лева ще платим за работния проект и за надзора. Фирмата може и в момента да започне работа. Нужно е да се извършат изкопни работи, трябва да се изкопаят около 10 000 кубика пръст, за да стигнем до кота нула. Но без пари няма как да стане. Вярвам, че държавата ще изпълни поетия ангажимент и ще преведе част от парите, за да започне работата. Вярвам, че учениците ни ще се обучават в по-голямо и модерно училище”, коментира директорът Манчо Джуркин.

В момента сградата е малка, децата нямат достатътчно пространство. От първи до осми клас са целодневно в училището. С предстоящия ремонт ще се реши този проблем.

Спроред проекта е  предвидено изграждането на нов корпус, физкултурен салон, спортни площадки, нова ограда, саниране на училището. Тук учат около 500 ученици в 24 паралелки, работят 70 души, а класните стаи са само 16, обясни директора Манчо Джуркин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене