Топ Преса гостува на инж. Иван Лулейски – председател на Винената партия – по случай нейния 23-и конгрес

Иван Кирилов Лулейски е роден на 13. ІХ. 1953 г. в симитлийското село Черниче. Иван Лулейски е инженер от Лесотехническия институт в София (1980). Част от летописа на трудовите си години вписва като технолог и заместник – директор на ПК “Крупнишка комуна” в Крупник (1980-1984) и като началник-отдел “Обществено хранене” в мина “Пирин” в Брежани (1990-1998). По-рано (1984-1989) е заместник-кмет на община Симитли, а от 1994 до 1996 г. е председател на общинския съвет в Симитли. Бил и зам.председател на общинската поземлена комисия в Симитли, заместник-председател в поземлената комисия в Благоевград и началник на общинска служба “Земеделие и гори” в Симитли.

Отивам в европейското село Черниче на гости на г-н Лулейски с който се познаваме от доста време. Влизам, а той ме посреща с отрупана маса, салати, скара, червено и бяло вино, плодове, ядки… Първо ми показва знамето и герба на партията, след това сядаме на месата, за да опитаме от всичко, защото Лулейски се похвали, че всичко е негово домашно производство.

Кой и как реши да се направи Винената партия?

– През 96 година, говоря за политическия живот в страната тогава беше модерно да се правят партии. Едни, малките партии се разпадаха, явяваха се други . Ние любители на виното се събирахме и си около 10-15 човека решихме да създадем и ние винена партия. При нашите сбирки не говорим за политика. Всички знаем, че политиката е мръсна работа. Та през 96 година решихме ние любителите на виното да създадем винена партия. Събрахме се тук в тая стая. От журналистите присъстваха Богорила Косатева и Николай Янев от РТЦ Благоевград Димитър Цонев съобщи новината, че е създадена нова партия на любителите на виното. Това беше началото. От тогава на сам правим… сега на 23 декември ще навършим точно 23 години, ще направим 23-ти конгрес на партията. Всяка година се провежда такъв конгрес. Събираме се от цялата страна. Идват представители от Бургас, Варна, Шумен, София, Пловдив, Стара Загора по поречието на Струма Петрич, Чучулигово. Хасково създадохме организация, Сливен. Преди 3 години в Търговище направихме група. Сега сме на път да създадем нова група в Божурище, около 15 човека имат готовност и искат да станат членове на партията.

Знаете ли точната бройка колко са, или не ?

–  Вече сме над 1200, още имам карти за правене и може би ще се надскочи тази цифра. Води се статистика и се издава членски карти водени от нас. От тези 1200 човека, партийни членове над 400 от тях са жени. Винаги съм казвал, че масата когато е без жени тя е празна, пуста т.е. жените създават този уют. Ние също създаваме предпоставки те също да се чувстват добре дошли на масата….

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене