Сняг и студ, каква е обстановката в страната

Сняг вали в крайните южни райони и на места в планините, но до обяд валежите навсякъде ще спрат.

Облачността от север ще продължи да се разкъсва и намалява, в много райони до предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър, с него ще продължи да прониква студен въздух.

Максималните температури ще са предимно между 1 и 6°.

По Черноморието ще духа умерен, временно и силен север-североизточен вятър. Облачността от север ще се разкъсва и намалява до предимно слънчево. Сутринта на места в крайните южни райони все още ще превалява дъжд или мокър сняг. Максимални температури между 4 и 8°. Температурата на морската вода е 13-14°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините до обяд облачността ще е значителна, с превалявания от сняг главно южните райони на страната. След обяд облачността ще намалее до предимно слънчево. Ще духа до умерен източен вятър. Ще е по-студено с максимална температура на 1200 метра около минус 1, на 2000 метра – около минус 6°.

В четвъртък и петък сутрин ще бъде студено, с минимални температури предимно между минус 5 и 0°, през първия ден в отделни райони в Северна България и котловините до минус 8, минус 10°. Дневните ще се повишават и в петък на места ще достигат 10. В сутрешните часове на места в низините ще се образува мъгла или ниска облачност, през деня облачността ще е разкъсана, в много райони до слънчево.

В четвъртък вятърът ще се ориентира от югоизток, в петък – от югозапад. В планините ще бъде предимно слънчево, там ще се затопли повече.

В петък по-късно през деня ще започне заоблачаване, а вятърът ще се ориентира от запад.

Първият сериозен сняг и силният вятър усложниха обстановката по пътищата в цялата страна.

За цялата територия на област Смолян се въвеждат ограничения за МПС-та над 12 т. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

608 снегопочистващи машини работят към момента в цялата страна, 1800 са в готовност.

Това каза пред БНТ Даниел Величков, дир. на Дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ към АПИ.

„Остава ограничението за тежкотоварно движение в област Смолян, проход Предела и Троян-Кърнаре. Имаме мъгли по магистрала „Тракия“ на териториите на област Велико Търново и Разград. С изключение на област Смолян, всички останали области засега са с код жълто. В Смолян снеговалежът е от мокър сняг“, добави експертът.

Той каза, че машините не са спирали да работят и пътната настилка се обработва превантивно – магистралите са осоляват, първокласните пътища – също, на третокласните се използват смеси от сол и пясък.

През нощта във връзка с валежите от сняг в София 135 машини са извършвали обработки със смеси срещу заледяване и почистване на сняг. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Обработени са трасетата, по които се движи градският транспорт, основни улици във всичките райони на града, общински пътища и Южната дъга на Околовръстен път, както и стръмни участъци и мостове в столицата. В момента се третират срещу заледяване стръмни и вътрешноквартални улици в районите Панчарево, Витоша, Овча купел, общинския път Доброславци – Балша. В планината Витоша се извършва опесъчаване. По искане на СДВР в момента пътят за Алеко в планината Витоша е затворен за движение с цел извършване на опесъчаване.

Към момента градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути.

Екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ извършват обходи на терен на опасни и стръмни участъци. Столичен инспекторат контролира дейността на почистващите фирми. Столична община напомня на шофьорите да карат внимателно, а автомобилите да бъдат оборудвани за движение при зимни условия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене