Бъдещият депутат Стоян Божинов се отървал от фирма, задлъжняла половин милион на хазната

През юли 2013 г. активис­тът на ВМРО Стоян Божинов, който сега влиза в Народно­то събрание на мястото на новоизбрания кмет на Сан­дански, продава фирмата си “СМРМ Транс” ЕООД на лицето Въчко Въчков. Към този момент фирмата дъл­жи почти половин милион лева на НАП. Повече от го­дина по-рано, през април 2012 г., НАП е издала на фир­мата ревизионен акт за 489 254,07 лв. за отказано право за приспадане на данъчен кредит по фактури.

Новият собственик оспор­ва в съда ревизионния акт на НАП, но той е окончател­но потвърден от ВАС с Ре­шение 1322 от 2017 г.. Меж­дувременно чрез фирмата Въчко Въчков тегли кредити от ДСК и успява да натрупа задължения за впечатлява­щите 3,6 милиона лева общо към НАП и Банка ДСК.

Новият собственик на фирмата Въчко Въчков има общо 3,6 милиона лв. задъл­жения и запор.

С продажбата на фирмата, дължаща близо половин ми­лион на хазната, Стоян Бо­жинов подобрява рекорда на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев. Както разкри Биволъ, през 2016 г. Гамишев успява да се отър­ве от фирма, която дължи на НАП 200 000 лв, като я про­дава на “сламен човек”.

След развихрилия се скан­дал Гамишев подаде остав­ка като депутат, а НАП му заведе дело за възстановя­ване на сумата. Освен това данъчните поискаха да се обявят за недействителни 134 подобни сделки за прех­върляне на имущество за над 20 млн. лв. (информация на в. Сега)

БОЖИНОВ: “СУПЕР ЧИСТ СЪМ, НО СЪМ ПРЕКАРАН”

Биволъ се свърза за ко­ментар със Стоян Божинов през социалната мрежа Facebook. Той беше катего­ричен, че е “супер чист” и е бил “прекаран” от лошия ме­ниджмънт на фирмата, пове­рен на друго лице – Мария Митева.

“Фирмата реално се уп­равляваше от друго лице, с генерално пълномощно и аз нямах подписан нито един документ и след като видях, че фирмата трупа задълже­ния, помолих генералния пълномощник да прехвърли фирмата на неин служител и да се съди колкото си иска с НАП. Пълномощникът така и направи. Пълномощни­кът се казва Мария Митева. През цялото време фирмата е обслужвана счетоводно и управлявана от Мария Ми­тева. Аз не съм разписвал нито една сделка.” – заяви Божинов.

Запитан дали все пак той не се чувства отговорен за големия дълг, Божинов до­разви обяснението си:

Аз не съм се занимавал с тази фирма, просто я бях предоставил на Мария да работи. Когато разбрах, че не работи добре, я помолих да я прехвърли на някой неин приятел, което и направи. И аз съм прекаран в случая.

Стоян Божинов не се съ­гласи с напомнянето, че случаят прилича на този на Гамишев. “Задължението не е било окончателно, а после тази фирма е взимала кре­дити и държавата е могла да си вземе всичко. Не знам защо не го е направила.” – каза той. “А и законодател­ството е било друго.“

Не става ясно обаче как прехвърлянето на задълже­нията към друго лице, което “да се съди с НАП”, решава репутационния проблем с неплащането на данък в та­къв размер и използването на подставени лица.

Мария Митева е била раз­питвана от Окръжна проку­ратура – Варна по наказател­но дело за данъчни измами. Досъдебното производство № 330 ЗМ-477/2015 г.е обра­зувано на 25.04.2012 г. след подадено уведомление от ТД на НАП във Варна. Сигна­лът на НАП е срещу фирмата “Макском 81” ЕООД, а сред фирмите, на които са изда­вани фактури, фигурира и “СМРМ Транс”. Митева твър­ди при разпита, че сделката е била реална и разплатена по банков път.

Делото е спирано и въз­обновявано няколко пъти през 2013, 2014, 2015 и 2016 г. НАП обаче постоянства и дори през 2016 г. успява да осъди Прокуратурата да продължи досъдебното производство, след като наблюдаващия прокурор го пре­кратява за по­реден път. Това става с опреде­ление номер 47 от 18.03.2016 г. на Окръжен съд – Разград. По-нататъшната съдба на това досъдебно про­изводство не е известна.

През 2010 г. транспортният бизнес на семей­ството на Божи­нов претърпява неудачи в Гър­ция. Властите в южната ни съ­седка конфиску­ват камиони със стока на фир­мата “Сторос” ЕООД, която то­гава е собстве­ност на майка­та на Божинов. Задържани са и шофьорите и за­почват наказа­телни дела.

“Няма осъдени шофьори. Не е осъдена и фирма Сто­рос. Там спедиторите бяха правили някакви далаве­ра. Те са осъдени, гръцки спедиторите. Ние сме били добросъвестни, но за съжа­ление така е в транспорта.” – коментира Божинов този случай.

Впоследствие камиони­те са продадени на търг от гръцката държава на безце­ница. Божинов разказа, че обмислял да съди гръцката държава, тъй като фирмата му претърпяла щети без да има вина. Но тежките про­цедури и големия депозит го разубедили да завежда дело в Гърция.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене