Скандална сделка! Благоевградчанин падна в капана на посредник, срещу 110 кв. м жилище на пъпа на града получи въздух за строеж в с. Еленово

IMG

60-г. Звонко Ковачев шокиран, изхвърлят го от къщата му до пощата, племенниците, наследници на апетитния имот, сезираха прокуратурата

60-годишен благоевградчанин загуби жилище на пъпа на града, след като стана жертва на измама. Това твърди Звонко Ковачев, който живее в апартамент от 110 кв.м на пл. „Христо Бо­тев“ №10, до пощата. Преди няколко дни той заварил пред външната врата ключар да сменя бравата, който му ка­зал, че изпълнява поръчка на собственика. „Аз съм собс­твеникът. Тебе кой те пра­ти?“, попитал Звонко Кова­чев, но ключарят избързал да си прибере инструментите и си тръгнал.

„Обадих се на телефон 112, а след това отидох и в поли­цията да подам жалба. При направената проверка раз­брах, че апартаментът е прех­върлен без мое знание от Максим Димитров на дъщеря му Илиана и зет му Юлиян Ми­лев. С Максим се свързах пре­ди време и му дадох пълно­мощно пред нотариус, с кое­то от мое име да оправи доку­ментите за наследствения апартамент. Аз имах брат и две сестри, но всички почи­наха. Приживе брат ми Петър живееше в Карлово. През последните години аз пък ра­ботих в чужбина и като се вър­нах, реших да сложа в ред до- кументите за жилището. Нямах нотариален акт за собственост и упълномощих Максим да ме представлява, и той се зае със събирането на нужните документи. Един ден ме накара да се подпиша под някакъв документ, но не обърнах внимание точно ка­къв, тъй като се връщах от гро­ба на сестра ми и бях разс­троен. После разбрах, че съм изигран. Зад гърба ми той прехвърлил моя апартамент от 110 кв. м в идеален център на дъщеря си Илиана Милева и зет си Юлиян Милев, а в зам­яна ми дават право на строеж на апартамент в село Елено­во, в местността Арнаудско. Като разбрах за измамата, разговорях с Максим, но той започна да ме заплашва. За­ това реших да се свържа със синовете на покойния ми брат Петър“, разказа Звонко Кова­чев.

Той и брат му Петър са от една майка и различни бащи. Племенниците си не бил виж­дал от деца. Знаел, че по-малкият Весел Чуковски живеел в София, а по-големият Ми­рослав Чуковски – в Трявна, където има хотел. Двамата също имат наследствен дял в къщата до пощата в Благовеград и казали, че няма да ос­тавят така нещата.

Репортерско разследване на „Струма“ установи, че цялата процедура за узакон­яване на апетитния имот до заменката е отнела половин година. Звонко Ковачев е разписал пълномощното на Максим Димитров да го пред­ставлява на 20 декември 2013 г., което е заверено в кантората на нотариус Кате­рина Тамбурджиева. На 22 януари 2014 г. М. Димитров подписва и декларация, че носи отговорност за невер­ни данни по НК при прехвърл­яне или учредяване на вещ­ни права върху недвижими имоти или наследствени пра­ва. След като пълномощникът комплектова всички задъл­жителни документи, Звонко Ковачев е признат за собс­твеник на наследствения апа­ртамент до пощата въз осно­ва на обстоятелствена про­верка, т.е. по показания на трима свидетели, че е живял в апартамента. Това става на 7 април 2014 г., когато полу­чава констативен нотариален акт за собственост на недви­жимия имот с данъчна оценка за 84 510 лв. от нотариус Ка­терина Тамбурджиева. По молба на Звонко Ковачев на 20-и май нотариалният акт е поправен, като е добавено, че към апартамента има и из­бено помещение.

По време на цялата проце­дура той или пълномощникът не повдигат въпроса, че има и други наследници, каквито са двамата му племенници. Седмица след като е издаден нотариалният акт, апартамен­тът е ипотекиран за кредит от 15 338 евро, или 30 000 лв., от софийското дружество „Финанс холд България“ ООД. Интересното е, че заемът е по­лучен от трето лице – 38-го- дишната Мария Деянска, ка­то Звонко Ковачев и Максим Димитров са вписани като со­лидарни длъжници.

Последната стъпка около имота е направена на 11-и юни, когато е изповядана за­менката на апартамента в ид­еален център с правото на строеж в село Еленово. Това става при нотариус Искра Кутева, като в заменителната сделка фигурира клауза, коя­то задължава семейство Ми­леви да изградят за своя сметка апартамент от 120 кв.м до груб строеж на Звон­ко Ковачев в с. Еленово в срок от 1 година от подпис­ване на нотариалния акт.

Любопитното е, че в нота­риалния акт за замяна на имотите данъчната оценка на прехвърления апартамент от 110 кв. м с мазето на пл. „Христо Ботев“ №10 вече е намалена на 76 483 лв. Ока­зва се, че само за 4 месецапълномощникът Максим Ди­митров се е сдобил от общи­на Благоевград с две различ­ни удостоверения за данъч­на оценка на имота. Според първото от 14-и януари 2014 г. тя е 84 510 лв., а според второто от 12-и май 2014 г. цената е 76 483 лв.

Звонко Ковачев е подал сигнал в полицията, но оттам го посъветвали да се обърне към съда. „Много ме боли, за­щото това е наследственото жилище на майка ми. Рабо­тил съм като строител, доста години изкарах в Чехия и се върнах, защото сестра ми бе­ше на смъртно легло. Не ус­пях да се простя с нея, кога­то се прибрах, некрологът й беше на вратата. Другата ми сестра работеше при военни­те, но се разболя, беше на легло и до последно се гри­жех за нея. Цял живот съм се старал да бъда почтен и чес­тен с хората, доверчив съм, та чак наивник, и сега пла­щам голяма цена. Оставам на улицата, а в момента съм без­работен…“, оплака се 60-го- дишният благоевградчанин.

Контрата обаче остава при синовете на покойния му брат, които са заобиколени при сделката и на практика са лишени от наследствени­те си права. Според юристи сделката със заменката мо­же да падне само на основа­ние, че не са уведомени дру­гите наследници, които изо­бщо липсват в нотариалния акт за собственост, придобит от техния чичо. И докато Звонко Ковачев се вайкаше, че е станал жертва на нагла измама, двамата му племен­ници Весел и Мирослав Чуковски се задействаха и ка­то наследници извадиха удо­стоверение за данъчна оце­нка на имота в Благоевград на стойност 84 510 лв.

Пред репортер на „Струма“ Весел Чуковски заяви: „Пода­дох сигнал в полицията и про­куратурата за имотната изма­ма и ще настоявам всичко да се разнищи докрай. Разговорях с този Максим по те­лефона, който първо ми предложи да се срещнем в циганската махала, а след то­ва започна да ме заплашва, че ще ни избие. Не се стра­хувам от него и нека само да опита да се саморазправя. Уведомил съм полицията и за заплахите. С брат ми се кон- султирихме с адвокат, който ни обясни, че нотариалният акт за апартамента е само констативен. Ние също сме наследници и като такива ще оспорваме прехвърлянето на имота в съда“.

Междувременно сменил и бравата на входната врата на апартамента, покрай който и вчера се навъртаха роми, които търсиха Звонко Кова­чев. 60-годишният благоев­градчанин е категоричен, че не е взел нито лев за замен­ката, нито пък е знаел, че апа­ртаментът бил ипотекиран за заема от 15 338 евро, по кой­то е станал солидарен длъж­ник. Никога не бил чувал за софийската фирма „финанс холд България“, която се за­нимава с финансови услуги и отпускане на заеми и разпо­лага с капитал от 550 000 лв. Дружеството е собственост на четирима съдружници и се управлява от Стефан Дичев и Валентина Карадашка.

Според Звонко Ковачев получателката на заема Ма­рия Деянска била работила към фирмата на пълномощ­ника Максим Димитров. Справка в Търговския регис­тър показа, че 48-годишният благоевградчанин е собстве­ник на фирмата „Ви макс – 2008“ ЕООД, която е регис­трирана на ул. „Панайот Хитов“ № 45 и разполага с ка­питал от 5000 лв.

38-годишната Мария Деян­ска също притежава фирма – „Мармакс – Д“, със седалище в село Изгрев. Основната дей­ност на фирмата, която е с ка­питал от 2 лв., е производство на сухари, бисквити и сладки.

Каква е истината около странната заменка на апарта­мент в идеалния център на Благоевград с въздух и обеща­ние за бъдещото строителство в село Еленово, е въпрос, кой­то би трябвало да бъде поста­вен на вниманието на компе­тентните органи. Засега из­хвърлянето на Звонко Кова­чев на улицата временно е стопирано след намесата на неговите племенници.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене