Избраха за ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. Борислав Юруков със 177 гласа „ЗА“!

Проф. Борислав Юруков запазва ръководния си пост в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

На Общо събрание, проведено днес в продължение на 8 часа, той бе преизбран на поста. Новият стар ректор на благоевградското висше учебно заведение събра 171 гласа в своя полза.

На второ място по брой гласове е проф. Иван Мирчев, бивш ректор на Югозападния университет, с 65 гласа. Подкрепата за досегашния заместник-ректор – проф. Георги Апостолов, бе 42 гласа. Другият зам.-ректор – проф. Антони Стоилов, получи 15 гласа. Най-скромен брой гласове – едва 3, събра доц. Траян Попкочев.

Резултатите бяха обявени преди минути от комисията по избор, председателствана от декана на Правно-историческия факултет – Габриела Белова, която бе избрана с 262 гласа „за“.

Неин заместник е проф. д.н. Марио Митов, избран с 235 гласа.

Общият брой гласували е 304.

В обръщението си към членовете на Събранието, проф. Юруков каза:

„Това е огромна отговорност. Не мога да обещая такова благоденствие, каквото ви обещаваха някои от кандидатите. Най-важното е да запазим устойчиво развитие на университета, едно прогресивно нарастване в доходите и всички да имат възможност да се реализират.“

Колеги на професора се пошегуваха с него, че „благоденствието“, обещавано от кандидатите, трябвало да е по-голямо или поне да половина, допълни ректорът.

В предизборно време проф. Юруков не бе в отпуск, а бе на работа до деня преди изборите. Неговото име бе спрягано като символ на авторитаризма и заплахите към членове на Събранието. Спекулираше се с купуване на гласове. Професорът обаче не даде коментар, а отговори с усмивка.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене