СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ: 17 граждански организации срещу предателството на Радан Кънев за магистрала „Струма“

Писмо срещу опитите на Радан Кънев да провали изграж­дането на автома­гистрала „Струма“ в района на Крес­ненското дефиле изпращат в Брюксел 17 граж­дански органи­зации от България.

Текстът е адре­сиран до предсе­дателя и членовете на Коми­сията по петициите в Евро­парламен­та и е в отговор на кам­панията, която ев­родепута­тът започ­на срещу страната ни. Ми­налата седмица той придвижи за гласуване петиция, с която лобира срещу изграждането на автомагистрала „Струма“ през пролома.

Сред подписалите писмо­то са Българската асоци­ация на пострадалите при катастрофи, Български лов­но-рибарски съюз, ПК „Еко­гласност“, Сдружение „Зе­лена кресна“, Федерация на потребителите в България.

Ето какво заявяват граж­данските ор­ганизации до председате­ля и члено­вете на Ко­мисията по петициите:

Уважаема госпожо председа­тел Долорес Монсерат, уважаеми госпожи и господа ев­родепутати от Комиси­ята по пети­циите в Ев­ропейския парламент.

Преди че­тири дни в българските медии изле­зе информа­цията, че тази седмица в Комисията по петициите ще бъде разгледа­на и предложена за гласу­ване Петиция № 0527/2018, внесена от Димитър Васи­лев, с българско граждан­ство, относно въздействието на автомагистрала „Струма“ върху Кресненското дефиле и региона, България.

Като представители на част от неправителствения сектор в България и на мест­ни общности в района на об­щините Кресна, Симитли и цяла Югозападна България, изразяваме несъгласието си този документ въобще да бъде подложен на гласуване и още повече да бъде приет.

Автомагистрала „Струма“ е важен обект от транспорт­ната система на Европей­ския съюз като част от Па­невропейски транспортен коридор номер 4, свързващ Германия и Гърция. Участъ­кът от 17 километра между Кресна и Крупник трябваше да бъде готов още през 2004 година за Летните олимпий­ски игри в Атина. От тогава до сега, по различни причи­ни и процедурни прийоми, свързани с одобряването на проекта от ЕК, той не е реализиран. В тази кратка отсечка само за последните години са загинали десетки шофьори и пътници, а стоти­ци са ранените. Това прави съществуващия пътен учас­тък в Кресненския пролом един от най-опасните в Бъл­гария и Европа.

Ние споделяме аргументи­те, че официалните власти трябва да защитават био­логичното разнообразие на България. Припомняме, че страната ни вече е установи­ла своята мрежа от обекти от Натура 2000, която покри­ва около 34% от територията на страната.

Обаче държим да отбеле­жим, че Европейската комисия неведнъж е била кате­горична, че Натура 2000 не е система от стриктни при­родни резервати, в които чо­вешките дейности са изклю­чени. Нейните цели не са да не се допуска икономическа дейност, а по-скоро да се по­ставят параметрите, по кои­то тя може да се извършва заедно с опазване на биоло­гичното разнообразие на Ев­ропа. За тази цел директива 92/43/ЕИО постановява раз­поредбите за оценка на пла­новете и проектите, които имат потенциал да застра­шат значително обектите на Натура 2000. Такива плано­ве и проекти могат да се до­пускат след увереност, че те няма значително да увредят природните ценности. Освен ако тези дейности не са от важен обществен интерес, какъвто е случаят с магис­трала „Струма“ и се предпри­емат адекватни компенса­торни мерки. – такива мерки нашата страна се ангажи­рала да реализира. Тоест евродирективата 92/43/ЕИО не забранява из­граждането на Лот 3.2 Крупник – Кресна от АМ „Струма“.

Ние съзнава­ме, че петицията няма директно законодателно действие. Но смятаме, че ако се гласува и бъде одобрена, това ще забави процеса по одо­бряване на по­дадената от бъл­гарските власти апликационна форма за евро­пейско съфинан­сиране на лот 3.2. Ще създаде разделение и допълнителна конфронтация в българското об­щество.

Освен тежки­те пътно-транс­портни прои­зшествия, които ще продължат да се случват, забавянето ще доведе и до сериозни ан­тиевропейски настроения, ка­квито вече се зараждат в Бъл­гария поради бавните и мудни процедури зара­ди екологични причини в реа­лизирането на инфраструкту­рите проекти.

За жалост през последните 12 години у нас не се проведе информационна кампания за це­лите и задачите на Натура 2000 и голяма част от обществото ни не припозна­ва и не участва в опазването на биоразнообра­зието и околна­та среда.

Същевремен­но, ако не се реализира про­ектът, това ще доведе до огромни загуби за българ­ската държава – 1 милиард евро: страната ни ще трябва да финансира изграждането на лот 3.2 от Републикан­ския бюджет. Отделно ще трябва да връща и евро­пейското съфинансиране за вече изградените участъци от магистралата, вместо да вложи тези средства в раз­витието на нова българска и европейска инфраструкту­ра.

Накрая, но не на послед­но място – ако проектът се забави, ЕС още дълго време няма да разполага с напъл­но завършен Паневропей­ски коридор номер 4, което е в ущърб на европейските данъкоплатци, страните от Западните Балкани и раз­витието на икономически­те връзки между Румъния, България и Гърция.

Ще продължи и застоя на местно ниво, защото из­граждането на АМ „Струма“ в района на Кресна ще даде огромен икономически тла­сък на развитието на мест­ния бизнес.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене