Осмокласници от НПГ „Димитър Талев „ в Гоце Делчев присъстваха на инересната поредна лекция в СУ „Климент Охридски „на учителят Теодосий Теодосиев –Тео

Ивайла Хаджиева и Мария Михайлона  от 8“В“ клас,  и Антон Янев – 8“А „клас на НПГ“Димитър Талев“ в Гоце Делчев  бяха избраните  щастливци    да посетят заедно с преподавателите им Есеннния ден на отворени врати във Физическия факултет на Софийския университет .

Лошото време не успя да провали веселото интосиазма и  веселото настроение на младите физици които успяха интересни трикове и опити както и  да се потопят в интересния свят на физиката. Черешката на тортата бе  разговорът им с физика – учител  Теодосий Теодосиев който  ще остане запомнен дълго времеот  осмокласниците от  НПГ”Димитър Талев „ .

Учителят Теодосий Теодосиев – Тео изнесе една от своите известни лекции в  най-голямата зала във Физическия факултет на СУ” Климент Охридски“

Теодосий Теодосиев  е един от най-изявените и признати учители по физика в България .В неговата школа в Казанлък се обучават ученици, които печелят медали по физика от международни олимпиади. Възпитаниците му постигат страхотни резултати благодарение на специалния му подход при обучение, чрез създаване на експериментални задачи по физика.

Вдъхновяващата лекция на учителя Теодосий Теодосиев бе част от неговата основна мисия – да създава социално силни хора.

Той пламенно обясни пред любознателната си  аудитория основните причини, защо физиката и математиката са в основата на технологичния прогрес. Заедно с това разказа за своите успешни ученици, които в момента са част от най-големите университети и корпорации.

Теодосий не просто подготвя най-добрите олимпийци по физика, той учи децата да не се превърнат в излишни хора. Защото с напредването на технологиите и изкуствения интелект, според него, ще се стигне до момента, когато ще има много излишни хора на планетата. Той припомни как машините са отменили нуждата от коне като превозно средство.

 

„Онова, което цял живот съм се опитвал да правя е да произвеждам незаменими хора“, обяви Тео. А това започва от най-ранното детство, освен да прочетат много книги (1000!) учениците трябва да се научат да решават задачи, които ги няма в интернет. Защото метода копи/пейст всеки може да го направи и това не произвежда незаменими хора.

„Необходимите хора започват от онзи, който може да мисли“. За това Тео дава задачи на учениците, където освен математика и физика има и много мислене. Учителят даде няколко примера на задачи, с които връстници на българските ученици не са се справили, защото са извън формулите, които се наизустяват в училище. Той преподава именно това – силов интелект. „Това е да решаваш трудна задача, която иска да си напънеш мозъка. Трудно е, но е полезно за младия организъм“ заяви по време на лекцията си в СУ “Климент Охридски“  станалият изместен със своя метод на преподаване учител от Казанлък Теодосий Теодосиев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене