Парите от ЕС за строежа на част от АМ „Струма“ са под въпрос

Парите от Европа за строежа на част от магистрала „Струма“ са под въпрос.

Според писмо от Европейската комисия в проекта са нарушени европейски екологични директиви. Има разминавания с броя на одобрените в екооценката съоръжения. Според заявлението за проекта предвидените тунели са 7, а в решението са изброени 5. Разминава се и броят на виадуктите и мостовете, надлезите и подлезите. Разминаване има и при средствата: очакваната цена надвишава с 40 милиона евро допустимото финансиране от Евросъюза.

Рисковете страната ни да изгуби европейското финансиране на отсечката от магистрала „Струма” са реални, защото на практика е подаден различен проект. Документът със забележките на Европейската комисия към проекта стана публичен, благодарение на евродепутата Радан Кънев.

От Държавната агенция за безопасност по пътищата отговарят, че разминаванията в броя на съоръженията се дължат на конкретни обстоятелства, а забележките от Европейската комисия са обичаен процес на разяснения по проекта.

От Европейската комисия коментираха, че документите са изпратени на българските власти на 15 октомври. Срокът за отговор на Европейската комисия изтича на 15 януари./pirinsko.co/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене