Община Гоце Делчев ще отбележи с богата едноседмична програма 104 години от Освобождението на града

Община Гоце Делчев ще отбележи с богата едноседмична програма 104-та годишнина от Освобождението на град Неврокоп, днес Гоце Делчев. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. През 1912 г., по време на Балканската война, тогавашният град Неврокоп е освободен от османско робство и негов първи кмет става поетът – революционер Пейо Яворов. Отбелязването на 104-та годишнина от Освобождението на града, ще започне на 14 октомври с премиера на постановката ”Вампир” на Антон Страшимиров – представление на Драматичен театър ”Никола Вапцаров” – Благоевград. Театралната постановка ще започне в 18.30 часа, в Дома на културата, и ще бъде с вход – свободен.
На 17 октомври от 17.30 часа в Общинския исторически музей ще бъде открита документална фото изложба на тема: “104 години от Освобождението на гр.Неврокоп и Пиринския край от османско робство“ и ще се прожектира филмът „Още ли бродиш, Делчев войвода?“ – продукция на ТВЦ – Благоевград.
Кулминацията на тържествата по повод 104-та годишнина от Освобождението на града, ще бъде на 18 октомври. Програмата ще започне в 11.00 ч. с полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на Попови ливади, а след това в 12.00 ч., ще бъдат положени цветя пред паметника на Пейо Яворов в Градския парк с участието на ученици от ПГ по МСС „Пейо Яворов”. По-късно, в 16.45 часа ще се положат венци и цветя пред паметника на ген. Стилян Ковачев. В 17.30 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий”. Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на централния площад в 18.00 часа, пред паметната морена на Пейо Яворов, която се намира на ул. „Търговска“ и паметника на Христо Ботев. Веднага след това ще започне празничното шествие от площад „Гоце Делчев” до паметника на загиналите във войните на ул. “Ал. Стамболийски“, където в 18.30 часа също ще бъдат положени венци и цветя и ще бъде проведена тържествена заря – проверка. В 19.00 ч. ще започне празничен концерт в Дома на културата с участието на Студентски танцов ансамбъл при ЮЗУ ”Неофит Рилски” – гр. Благоевград. На 19 октомври в Общинския исторически музей, от 18.00 часа, ще бъде представен филма „Десницата на Свети Иван“ с участието на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и авторския колектив от Телевизионен център – Благоевград. На същия ден, в 19.00 ч. в малката зала на НЧ ”Просвета – 1865” ще се проведе празничен концерт „Съни и приятели“. Празничната програма ще продължи на следващия ден – 20 октомври, с концерт на школите по изкуствата при Народно читалище “Просвета-1865”, основни и средни училища от града, ателиета по изкуства и със специалното участие на Младежки ансамбъл – КУД „Рацин“ гр.Кичево, Република Македония. Концертът ще бъде на площад „Македония“ от 17.00 часа. Програмата ще завърши на 21 октомври с представяне на творчеството на Нидал Алгафари, в Общински исторически музей от 18.00 часа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене