Намаляват тютюнопроизводителите в Благоевградско

Тютюнопроизводителите намаляват. След слабите печалби от миналата година половината от земеделците в село Долно Осеново са се отказали от поминъка. Цените на тютюна и тази година са ниски, затова в района очакват броят на производителите да продължи да пада.

Преди години тютюнът, произведен в с. Долно Осеново достигал рекордните 250 тона годишно. Заради ниската изкупна цена отглеждането тази година драстично намалява на 80 тона изсушен тютюн.

Бисер Сегменов, кмет на с. Долно Осеново: Миналата година фирмите казваха, че тютюнът е лош, годината беше неприятна – дъжд валежи и еди какво си. Тази година качествен тютюн, лятото обещаваха много по-високи цени, на цената от 8,5 до 9 лева, но явно празни приказки са говорили, защото сега – от 7,5 до 9 лв.

Около 50 семейства в селото тази година са отглеждали културата. Това лято било последно на тютюневата нива за Росица. В края на изкупната кампания сметките в семейството ѝ показват, че с печалбата едва ще покрият разходите си.

Тютюнопроизводител: Стига с тая мизерия, с тоя тютюн! Работиш адски труд неплатено. Трябва да посадиш много. Понеже ние сме на къра, ако посадиш малко, няма да изкараш нищо, и това значи, че трябва да посадиш най-малко 7-8 декара, за да изкараш някой килограм.

Според производителите средната цена за килограм трябва да бъде около 10 лв., тъй като качеството на тютюна е добро.

Димитър Сегменов, председател на земеделската кооперция в с. Долно Осеново: Не им стигат парите. Изкарат по 5-6 хиляди лева, платят осигуровката, платят първата подготовка на торове, на площите им остават 2-3 хиляди лева. Тютюнът си отивa от Долно Осеново, никой няма да го работи. За едно семейство 3 хил. лева за годината, те ги взимат за 1 месец.

Климатът в Долно Осеново не позволява да бъде отглеждана друга земеделска култура, затова и местните търсят препитание в чужбина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене