Иван Кадев: Казусът с втория кабинков лифт на Банско трябва да се реши по европейските правила в най-кратък срок

Само построяването му ще спре големите опашки, казва кметът на Банско

– Г-н Кадев, очаквахте ли такава силна подкрепа от жителите на Банско, с която станахте кмет още на първи тур?

– Повярвах в силната подкрепа на моите съграждани от първия момент, в който реших да се кандидатирам. Но човек не може да прогнозира нещата до последния процент. Особено тук, в община Банско, където голяма част от вота беше “скрит”. Един от големите ни успехи беше именно в това –

да внушим на

хората вяра

в промяната

и да ги убедим и мотивираме да преодолеят страха и да участват с гласа си в общия успех на демокрацията и връщането на властта при тях.

– С какво спечелихте гласовете на хората?

– Аз съм кмет едва от 2 седмици, но съм жител на Банско повече от половин век. Каквото и да съм работил, където и да съм служил, винаги съм се отнасял с разбиране към проблемите на хората. В диалог с тях ще работя за възстановяване на законността, свободата и правото на равен шанс за всеки съгражданин.

Едно право, което бе отнето на мнозина в продължение на 8 г. Но това е история. Отворих вратата на кметството и няма да я затворя за хората, докато ми дават доверието си да управлявам общината. Достъпност до властта, равенство пред закона, благоденствие за всички – така разбирам обществената работа.

– Какво искате да промените в развитието и управлението на общината?

– На първо място – съдържанието на понятието “управление”. Ние сме в общинската администрация, защото хиляди мъже и жени – нашите майки, бащи и деца, очакват Банско, Добринище и съставните села да станат по-добро място за живеене. Знам от какво са недоволни моите съграждани и ще направя конкретен план какво трябва да бъде променено. Това засяга местния бизнес, особено туризма, спорта, земеделието, образованието, сигурността и обществения ред, работата на общинската администрация.

Много са темите и с екипа ми работим по календара на управлението през следващите 4 г.

– Какво от постигнато досега и ще продължите да развивате?

– Още с встъпването си в длъжност подчертах, че ще работя за възстановяване на нормалността в човешките отношения и връзките между хората и общината.

Високо ценя

постигнатото

добро от всички

управници

преди мен

Нищо не започва и не завършва с една личност и една власт, важно е да се надгражда. Но сега ни предстои да преосмислим изпълняваните договори и проекти, да оценим тяхната законосъобразност и финансова ефективност, обществената им значимост.

Колкото до приоритетите ми, те не се различават от обявеното в предизборната кампания.

Управленската програма ще бъде конкретизирана и в нея ще има приемственост и новаторство в интерес на хората. Защото те ни избират най-вече за това, което виждат в програмата ни като положително и реално постижимо за себе си, близките си и за общината. Когато казах, че промишлените крайградски зони трябва да имат пълната подкрепа на общинската управа, аз си давах сметка колко е важна тя за икономическия облик и поминъка на голяма част от населението на Банско. Сега ще направя конкретни стъпки в тази посока.

Същото важи за развитието на ски зоната, за преосмисляне на фестивалния график и съдържание, за социалната дейност и образованието, обществения ред и сигурност и т.н.

– Двама от заместниците си, които назначихте, са от стария екип на предишния кмет Георги Икономов, но го напуснаха. Защо ги избрахте?

– Стойчо Баненски, Сашка Въчкова и аз сме участвали в общинското управление на Банско при кметуването на г-н Икономов. Самият факт, че и 3-мата сме го напуснали, дава ясен отговор. Една власт, която се крепи на роднински връзки и партийни предимства, която дели народа на свои и чужди и която насажда страх сред администрация и бизнес, не работи за обществения интерес.

Избрал съм заместниците си, в това число и Костадин Атанасов, заради професионалните им качества, опита и лоялността. И аз, и мнозинството в общинския съвет сме им дали пълно доверие, което очакваме да оправдаят. Не можем да си позволим да правим никакви компромиси!

– На прага на зимния туристически сезон сме. Каква е готовността на Банско да посрещне гостите на града? Има ли нерешен проблем от страна на общината около зимния сезон? От години се говори за втори кабинков лифт, за да се облекчи чакането на скиорите. С какво ще съдействате, за да се реализира този проект?

– Наскоро имахме традиционна среща на ръководството на община Банско с министъра на туризма Николина Ангелкова, компетентните органи и браншовите организации. На този етап нямаме нерешени проблеми от оперативен характер. Ние имаме дългогодишен опит, а и работим отлично с концесионера на зоната.

Това, от което имаме нужда, е чрез Министерството на туризма да получим определено

държавно

финансиране за

реклама на

България по

време на

предстоящата

световна купа

Излишно е да подчертавам колко важно е България да се рекламира на подобен форум – в тези дни Банско ще стане световна дестинация. И се надявам министър Ангелкова да споделя това разбиране.

Колкото до изграждането на втори кабинков лифт, положението е комплицирано – ние сме заложници на неприключили процедури. Надявам се тези препятствия скоро да отпаднат.

Иначе няма решение на проблема с чакането пред лифта и намаляването на броя на туристите през зимата. Банско е първостепенният ски и туристически курорт в България. Само тук се провеждат стартове за световни купи в зимните спортове, само оттук името България стига до милиони по света.

Безспорно Банско е най-голямата реклама на родината ни. Без да се развива, зимен курорт №1 на България е обречен да намали ръста на туристите и да забави икономическото си развитие. Това е факт от години.

Нужно е в най-кратък срок да се реши казусът с проекта за втори кабинков лифт. Разчитаме на управленско решение на най-високо ниво в съответствие с европейското и националното законодателство и норми. Аз съм готов да съдействам съобразно моите правомощия и в интерес на развитието на ски зоната и Банско./24chasa.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене