Доц. д-р Валентин Василев, Обществен посредник на територията на Община Благоевград: В последните месеци е на лице значително увеличение в интензитета на търсените консултации

Месеци след избирането на Обществения посредник на Благоевград, десетки граждани бяха приети, изслушани и консултирани по различни проблеми.

Здравейте г-н Василев, вече изминаха няколко месеца от дейността Ви като Обществен посредник на територията на Община Благоевград. Бихте ли ни разказали малко повече за работата си до момента. Постъпват ли сигнали и заявления, активни ли са гражданите спрямо институцията и  на каква проблематика са областите, в които се търси съдействието Ви?

– Здравейте, г-н Байрактарски,  първо благодаря за поканата и за проявения интерес към дейността на Обществения посредник. Почти всекидневни са заявленията, сигналите, консултациите от граждани, които търсят помощта на институцията, която представлявам. Може да се отбележи, че в последните месеци  е на лице значително увеличение в интензитета  на търсените консултации. В по-голямата си част се касае за индивидуални заявления, като повечето от тях са депозирани или лично в приемния ден след проведена консултация, или по електронен път на имейла на институцията. Но има и случаи, в които добросъвестни граждани правят опит да помогнат на свои познати и близки чрез сигнал или заявление до институцията. Повече от 60 са случаите, предмет на дейността на институцията, като по всеки от тях са предприети действия. Необходимо е да бъде отбелязано, че за част от заявленията е необходим времеви процес, поради проверки, справки и съдействия от съответната институция или администрация до пълното разяснение на поставения казус. Широк е диапазона на разглежданите случаи. Най-общо проблематиката на случаите, които разглеждаме е свързана със социални права,  образование, здравеопазване, етажна собственост, електроснабдяване, други обществени услуги, неполучаване в срок на административни услуги, имотни спорове, проблеми с работодатели и др.

Добре, можете ли да обобщите накратко за читателите, които не знаят, какво всъщност е местния Обществения посредник  и по какви въпроси можем да се обърнем към вас?

– Местният Обществен посредник защитава  обществения интерес и контролира спазването на законните права. Той е обществен защитник, който защитава правата на гражданите и контролира спазването им и изпълнява функциите си като приема и разглежда жалби и сигнали от злоупотреби и се намесва по въпроси, които нарушават правата и свободите на гражданите от общинските органи , техните администрации и лица занимаващи се с обществена дейност. Дейността на Обществения посредник е насочена към подобряване качеството на административните услуги, повишаване на правната култура на гражданите, гарантиране на правото на добро управление и повишено доверие между гражданите и институциите…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене