Административен съд – Благоевград допусна преброяване на всички бюлетини – действителни и недействителни – за избор на кмет на село Огняново, община Гърмен

Административен съд – Благоевград допусна преброяване на всички бюлетини – действителни и недействителни – за избор на кмет на село Огняново, община Гърмен. Това стана, след като вчера съдия Саша Алексова даде ход на делото по жалбата на 30-годишния независим кандидат за кмет Иван Ижбехов, който на първи тур получи равен резултат от 490 гласа с подкрепената от СДС досегашна кметица Димитрия Гюрова. На балотажа тя спечели само с 8 гласа, поради което неуспелият кандидат обжалва изборните резултати с мотиви за нарушения при отчитане на вота.

Съмнения в тази посока предизвика разпитът на член от секционната избирателна комисия в селото, която заяви буквално, че бюлетините не са проверявани от целия състав, тъй като се доверили на членовете, които са извършвали преброяването. На преброяващите били дадени по 20 броя бюлетини, като в две купчини се поставяли бюлетините за кандидатите. Имало и повторно преброяване, тъй като при първото не излязла бройката, след което обаче не се извършвала проверка за кого е гласът във всяка една бюлетина.

След свидетелските показания съдията откри производство по оспорване на протоколите в двете секционни комисии в селото и на протокола на ОИК – Гърмен за избор на кмет на с. Огняново. По разпореждане на съда ще бъде извършена проверка и преброяване на действителните и недействителните бюлетини в СИК №15 и СИК№16, и разпитан свидетел по искане на заинтересованата страна, избраната за кмет Димитрия Гюрова. Това ще стане в следващото заседание, което бе насрочено след една седмица.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене