13 км от АМ „Струма“ ще се строят за 600 млн. лв.

С 64,4 млн. лв. по-скъпо от прогнозната стойност е строителството на новия участък от магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, който е с дължина 13,2 км.

Това става ясно, след като вчера Агенция „Пътна инфрастурктура“ (АПИ) обяви в прессъобщение, че е определила изпълнителя на проекта –  ДЗЗД „АПП ЛОТ 3.2.1“.

В дружеството участие имат „Грома холд“ и свързаните с нея „Европейски пътища „Водно строителство – Благоевград“, „Пътпроект“ и словашката компания „Вахостав-СК“.

Предлаганата от дружеството цена е 599 млн. лв. с ДДС, докато прогнозната стойност на търга беше 533.6 млн. лв. с ДДС.

През изминалата седмица, когато бяха отворени ценовите предложение, стана ясно, че седем, от първоначално заявили участие в търга 10 кандидата, са отстранени.

Има още една компания, която е предложила по-висока цена за строителството от прогнозната –  635.9 млн. лв. с ДДС.

Това е компанията ГБС, която е няколко участъка от „Струма“, а сега предстои да работи по малка отсечка преди тунел „Железница“.

Единствената оферта, която се вмества в определения от Агенция „Пътна инфраструктура“ финансов лимит, е на обединението на дружествата от групата на „Геотехмин“ – „Геострой“ и „Пътстрой-92“, заедно с чуждия им партньор „Илия бурда“. Дадената от него цена е 504 млн. лв.

От Пътната агенция обаче не обясняват в своето прессъобщение защо предпочитат офертата на „Грама Холд“ пред тази на „Геотехмин“.

Според обявеното на търга, победителят се избира на основание „икономически най-изгодна оферта“ на база „оптимално съотношение качество / цена“.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 1556 дни и включва времето за проектиране и строителство.

Най-вероятно виоката оценка на техническо предложение е причината АПИ да избере „Грома холд“ пред „Геострой“.

 „Разликата с прогнозната е по-малко от 10%, тоест това са нормални граници, не изкривяваме толкова много кривата“, казва управителят на „Грома холд“ Виктор Велев пред в. „Капитал“.

По думите му причините за разликата в цените са сложността на проекта, както и отчетените променящи се фактори като инфлация, растящи заплати, цени на електроенергията и т.н.

 „Не всеки ден се установява проект с такива обеми и трудност, за да му се даде реална прогнозна стойност. Предложените от експерти на АПИ цени все пак са базирани на данни от предните три години, когато разходите за труд и материали бяха доста ниски“, допълва той.

Първият лот в проекта е дълъг 13,2 километра и попада в северните части към София.

В този участък ще се изградят 3 тунела –  „Симитли“ (с дължина 211 м), „Ракитна“ (1135 м) и „Стара Кресна“ (1052 м).

Ще бъдат построени и десет виадукта с обща дължина 3,5 километра, както и три надлеза и подлеза.

Що се отнася до другия лот, там работата на тръжната комисия продължава и предстои отварянето на ценовите оферти, пишат от пътната агенция. Неговата прогнозна стойност е 516 млн. лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене