Ученици, учители, бивши и настоящи възпитаници на Първо ОУ в Гоце Делчев участваха във вълнуващо изнесено обучение: „Бит и култура на българите през Възраждането в Неврокопската епархия“

На 15 и 16. ноември  по инициатива на Първо ОУ Св.Св. “ Кирил и Методий „ се проведе интересна екскурзия с цел изнесено обучение на тема: „Бит и култура на българите през Възраждането в Неврокопската епархия“ по маршрут: Гоце Делчев – Мелник – Роженски манастир – Сандански – Рупите – Петрич – Самуилова крепост – Гоце Делчев.

В него участие взеха  30 ученици, родители, бивши ученици и учителите Ангелина Маркова и Христина Попаркова.

Учениците старателно работиха в продължение на един месец, издирвайки исторически документи, свързани с историята на Неврокопска епархия. Легенди за градовете Петрич и Сандански, проучиха бита и културните традиции на най – малкия град в България – Мелник. Докоснаха се до историята на манастирите в Неврокопска епархия, подготвиха своите проучвания и оформиха проектите си, след което представиха своя труд пред всички участници в изнесеното обучение.

Малките неврокопчанчета силно  впечатлиха работещите в музея на Самуилова крепост със своите знания, отговаряйки  точно на поставените въпроси.

Вечерта продължи със състезанието „Знаете ли български?“, като се оформиха три отбора, които в оспорван трибой редактираха правописни и граматически грешки, подреждаха и тълкуваха пословици, писаха есе в рамките на 5 минути на тема „Незабравими мигове от първия ден на изнесеното обучение“.

С победа се поздрави  трети отбор, който показа не само завидни знания, но и умения за изслушване и бързо редактиране на устен отговор, нещо, което се отдава на малцина. Всички участници в изнесеният урок получиха награди, но истинска атракция се оказа най- голямото Виенско колело, което откриха в гр. Сандански и учениците се повозиха безплатно – заслужена награда за положения изследователски труд, търпение, самодисциплина и отговорност.

Благодарим на майките, бившите наши ученици, петокласниците и седмокласниците и техните ръководители, които доказаха, че училището е не само труд, но е забавно и весело приключение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене