Балотаж ще определи наследника на Станишев

сергей станишев

Наследникът на Сергей Станишев в БСП ще трябва да се пребори за поста след балотаж на конгреса на 27 юли, пише вестник “24 часа” в днешния си брой. Това показват предварителните сметки, направени въз основа на потенциалните кандидати и разпределението на делегатските гласове на конгреса.

След като в събота се оттегли, Станишев даде всички знаци, че неговият фаворит за поста е Драгомир Стойнев. Министърът на икономиката и енергетиката бе избран с пълно мнозинство за зам.-председател на партията, а в много тесен кръг лидерът го е определил и директно за свой наследник. Публично обаче Станишев само му даде много добра оценка, но не го посочи за фаворит.

Това е предрешен избор, възнегодуваха веднага различните лобита в БСП, основавайки се на тезата, че по-голямата част от делегатите на конгреса са на Станишев. Но сметките сочат, че те не са напълно прави.

Поне още четирима ще са кандидатите за лидерския пост освен Стойнев.

Заявка за участие в битката вече направи Мая Манолова. Тя може да разчита на гласовете на делегатите от Кюстендил и Перник плюс още някой-друг почитател. Това й̀ осигурява около 100-150 гласа.

Основен претендент на Стойнев се очаква да бъде Корнелия Нинова. Тя отрече преди пленума в събота, че ще се кандидатира за първия пост в партията, но от вчера е започнала сондажи за това каква подкрепа би могла да събере. За нея биха били Благоевград и София-област, където бе водач на листи. Нинова е харесвана от червения актив, има харизма и говори добре, затова със сигурност ще вземе над 200 гласа, твърдят хора, които познават настроенията в партията.

В битката се очаква традиционно да се включат Янаки Стоилов и Георги Кадиев, но те общо имат около 200 гласа, така че ще отпаднат още на първи тур.

Така излиза, че Стойнев може да се радва на сигурната подкрепа на около 300-350 от делегатите.

Което го класира първи, но малко не му достига за избор от раз и го праща на балотаж.

По устав лидерът се избира с гласовете на 50% + 1 от делегатите. Това прави над 400 гласа, защото понастоящем в конгреса заседават 890 души.

Всъщност БСП няма да прави нов конгрес, а свиква заседание на 48-ия, чиито делегати са избрани през 2012 г. (Как се избират те – виж графиката.) Според устава на партията конгресът е постоянно действащ орган с мандат от 4 г. и трябва да се събира задължително минимум веднъж годишно.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене